Firma chce získat 100 miliard fotek a identifikovat kohokoliv. „Není to pěkné, ale zřejmě legální,“ říká Koubský

18. únor 2022

Firma ClearView, která spolupracuje s bezpečnostními  složkami po celém světě, chce dokázat identifikovat svými nástroji kohokoliv na světě. Tvrdí, že k tomu potřebuje databázi o velikosti 100 miliard fotografií. Desetinu už má, a to především ze snímků volně dostupných na internetu včetně sociální sítí, kde je sdílejí sami uživatelé. „Kvůli tomu momentálně čelí řadě soudních sporů, s jejichž pomocí se někteří snaží domoci smazání takto rozsáhlé databáze,“ říká David Slížek.

„ClearView má podle dokumentů momentálně v databázi přes deset miliard snímků a každý měsíc přibírá další jedna a půl miliarda fotek,“ dodává Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Petr Koubský

„V zásadě většina toho, co ClearView zřejmě dělá, je legální. Není to pěkné. Není to rozhodně to, k čemu byly sociální sítě navrženy. Ale právně obhajitelné to nejspíše ve většině zemí v tuto chvíli je,“ myslí si Petr Koubský, redaktor Deníku N.

Na to jsme nepotřebovali ClearView, abychom věděli, že s takovými věcmi, jako jsou fotografie nás a našich blízkých, zacházíme neuváženě.
Petr Koubský

Případ společnosti ClearView ve skutečnosti poukazuje na mnohem obecnější problém, míní redaktor.

Čtěte také

„Na to jsme nepotřebovali ClearView, abychom věděli, že s takovými věcmi, jako jsou fotografie nás a našich blízkých, zacházíme neuváženě, když je dáváme do veřejného prostoru. To koneckonců všichni, kdo se zabývají bezpečností a ochranou soukromí, opakují už mnoho let. A moc sluchu se jim nedopřává. Zacházíme se svým soukromím naprosto hazardním způsobem,“ vyčítá uživatelům především sociálních sítí Koubský.

I proto nabádá k opatrnosti: „Nezveřejňovat osobní fotografie ve zcela otevřeném prostoru, poskytovat je třeba jen omezenému okruhu známých s nějakým vyhrazeným přístupem v rámci sociálních sítí. A i to bych zvažoval, jestli dělat, nebo nedělat. Své fotky na nárožích také nevylepujeme.“ 

Zákony online? Ještě ne

Státní systémy eSbírka a eLegislativa se ještě opozdí. O jejich zavedení se přitom mluví od začátku tisíciletí. „V roce 2018 stát uzavřel úspěšně tendr na dodavatele. Ten měl podle původních plánů systémy spustit od začátku roku 2021,“ přibližuje Slížek.

Čtěte také

Namísto spuštění služeb, které mají přinést především kompletní znění všech platných zákonů, vyhlášek a podzákonných norem v autoritativní podobě, ale přišly další odklady.

„Odevzdání díla se tak očekává na podzim letošního roku. Následovat má roční ověřovací provoz, takže veřejné spuštění neproběhne dříve než na začátku roku 2024,“ popisuje šéfredaktor serveru Lupa.cz a dodává i důvody, proč k odkladu došlo:

„Podle dodatku jej způsobily okolnosti, které stát ani firma nemohly předpokládat. Například některé státní systémy nejsou zatím připraveny k napojení, nejsou schváleny potřebné zákony a do vývoje zasáhl také covid.“

Nechápu, co se na tomto systému vyvíjí dvacet let. Je to jedno z největších selhání eGovermentu vůbec.
Petr Koubský

Jde tak o jeden z nejdéle trvajících eGovermentových projektů v Česku. „Nechápu, co se na tomto systému vyvíjí dvacet let. Samozřejmě to není triviální záležitost, ale rozhodně by to nemělo trvat takto neuvěřitelně dlouhou dobu. Je to jedno z největších selhání eGovermentu vůbec,“ neskrývá rozhořčení Petr Koubský.

Poslechněte si celý pořad Online Plus. David Slížek s Petrem Koubským se v něm věnovali také tomu, jak často Američané využívají podcasty jako zdroj zpravodajských informací. Mluví také o Googlem oznámené změny na poli reklamy a využívání dat o chování uživatelů mobilních telefonů Android na internetu.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.