Folprecht už se do profesionálního fotbalu nevrátí. Nejvíce mu chybí zápasové emoce a kabina

Co si Zdeněk Folprecht myslí o chování anglických a italských fanoušků při návštěvě Prahy během finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou? Jaké významné prohlášení padlo během aktuálního dílu pořadu První dotek? Zajistí se fotbalisté z české ligy na zbytek života, i když nehrají za velkokluby Plzeň, Spartu nebo Slavii? Jak kluby pracují s odcházejícími hráči? Co z fotbalového života Folprechtovi nejvíce chybí? První dotek znovu nabízí zajímavá témata. 

Folpi, co říkáš na středeční finálový duel Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou?

Fotbal nebyl nic moc. První půle byla bída, ale atmosféra kolem zápasu a v hledišti to posunula o level výš. 

Co si myslíš o včerejším chování fanoušků, ať už v ulicích Prahy před zápasem nebo pak při samotném zápase?

Když vyjedou mimo Angli, tak se chovají jako utržení z řetězu. Bylo to vidět už na Staromáku, ale i pak v Edenu kdy hodili kelímek na kapitána Fiorentiny. Nechápu to chování. 

Byl jsi někdy ty zasažen něčím z tribuny?

Myslím si, že ne. Pamatuji si, že když mi bylo asi dvanáct let a byl jsem v akademii Sparty, tak jsem nesl vlajku při zápase Sparty proti Hearts. Nesl jsem jí do rohu, kde byl zrovna kotel skotských fanoušků a pamatuji si, jak kolem mě lítaly ty nikláky a že jsem si asi tři sebral (smích).

Folpi, kam povedou tvoje další fotbalové kroky?

Poslední měsíce už to spělo k tomu, že moje kroky nepovedou na hřiště, kde se hraje profesionální fotbal. Dočetl jsem se, že jsem odehrál 336 profesionálních zápasů a to bude číslo, na kterém to zakončím. Reprezentační kariéru nechávám otevřenou (smích). 

Co budeš dělat mimo fotbal?

Zranění kolene mě koplo směrem do mediálního světa televize a rádia, což mě naplňuje. Ve fotbalové kariéře už by to bylo ve stylu chytat padající nůž rukama a šlo by to si natáhnout kariéru možná o tři, čtyři roky někde v týmech na chvostu první ligy, případně v druhé lize. Už se mi ale nechce nikam stěhovat. Mám štěstí v tom, že peníze, které jsem vydělal na Kypru, tak jsem investoval do nemovitostí. Sám jsem zvědavý, kam mě vítr zavane. Před deseti měsíci jsem si určitě nemyslel, že budu mít pořad v radiu, podcast, budu dělat experta v televizi.. Člověk míní, život mění.

Loučení fotbalistů 

Co ti nejvíc chybí?

Možná emoce. Přiznám se, že krátce po zranění mi fotbal chvíli ani nechyběl. Poprvé, kdy mě hodně zamrzelo, že už nehraju bylo při zápase Slavie proti Plzni, když Slávisté otočili vývoj utkání a po gólu 2:1 slavil celý stadion a kluci na střídačce. Pak mi chybí kabina, kam se chodí denně, vlastně ani nechodím do pracovního kolektivu, protože je to vždy jen nárazovka. Fotbal mi teď už chyběl, takže když koleno drží, tak jsem začal trénovat s SK Kladnem, z čehož mám radost. Fotbal bych chtěl hrát dál na nějaké výkonnostní nebo amatérské úrovni. 

Jak je na tom průměrně finančně ligový fotbalista, který si nikdy nezahrál v zahraničí a ukončil kariéru?

Když jseš v Česku a nehraješ alespoň pár let v Plzni, Spartě nebo Slavii, tak se nezajistíš. Když budeš chytrý, tak si možná vyděláš na vlastní bydlení a možná můžeš mít ještě jeden byt. Na příkladu, že budeš hrát dvanáct let v týmech jako Bohemka nebo Liberec, tak může být průměrný plat třeba 100 000 korun, tak si vyděláš třeba 12 milionů. Sice to může vypadat v 27 letech pěkně, ale on ten standard rychle klesne, pokud nehraješ ve Spartě nebo Slavii. 

Čtěte také

Kam se třeba rozutekli tvoji bývalí spoluhráči po ukončení kariéry?

No, oni teprve teď končí. Ideálním stavem je, když člověk skončí někde u fotbalu. Všichni nemůžou být trenéři, třeba já bych se za nějakých sedm let rád viděl někde v manažerské pozici u fotbalu. Sám jsem zvědavý až se třeba za pět let s kluky sejdeme, v jakých budeme pozicích.

Pomáhají kluby loučícím se fotbalistům?

Oni to ani moc fotbalisté slyšet nechtějí. Je logické, že v 25 letech nechceš poslouchat o tom, co budeš dělat po kariéře. Bavil jsem se třeba s Danem Zítkou, který hrál dlouho v Belgii, že po určitém počtu odehraných let dostává od klubu něco na důchod. Když skončíš kariéru, tak z toho třeba můžeš deset let něco málo čerpat. To tady v Česku nefunguje, protože hráči jsou OSVČ a je to složitější. 

Co si Folprecht myslí o fotbalovém vztahu mezi Antonínem Barákem, Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem? Uspěl ve fotbalovém kvízu reportér Radiožurnálu Sport Mikuláš Jáša nebo Zdeněk Folprecht? Co by měl po konci kariéry dělat Theodor Gebre Selassie? První dotek odpoví. 

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související