Folprecht: Žádného Fergusona v Česku mít nebudeme. Místní trenéři musí mít zahraniční ambice

Jak dlouho může trenér Jindřich Trpišovský vydržet na střídačce Slavie?  Jak na tom byl Zdeněk Folprecht s běháním? Platí vždy pravidlo, že klub, který během zápasu naběhá víc kilometrů, tak že vyhraje utkání? Pozná Folpi, když fotbalista na hřišti úmyslně simuluje? Hrál vždy v duchu fair- play? Je fotbalové prostředí férové? Užijte si celý díl pořadu První dotek.

Na sociálních sítích někteří fanoušci Slavie po remíze v Teplicích řeší přínos trenéra Jindřicha Trpišovského a zaznamenal jsem i debaty, kde se řeší, jestli by to neměl už přenechat někomu jinému..

To jsou úplné kraviny. Lidi hodně rychle zapomínají, co se Slavií dokázal. Lidé dokáží na sociálních sítích napsat všechnomožné, ale zajímalo by mě, jak by vedli debatu s Jindřichem Trpišovským na přímo. Podle mě by hodně rychle skončili na nějakých argumentech.

Nechci to nyní spojovat s Jindřichem Trpišovským, ale myslíš, že někdy prostě přijde čas, že už by měl trenér odejít? Nemusí ani nic zvorat v klubu.

Celkově v Česku nemůžeme mluvit o tom, že tu bude někdo jako Ferguson. Trenér v našich končinách by měl mít ambice jít do zahraničí, stejně tak i pan Trpišovský. Pokud je nemá, tak by měl jít třeba k reprezentaci. Nejsme země stavěná na to, aby tady byl trenér patnáct, šestnáct let. Myslím si, že v Česku nemůže být trenér v jednom klubu déle než osm let. Trpišovský podle mě za pět let ve Slavii už nebude.

Poznal jsi na Trpišovském, že žije fotbalem 24 hodin denně?

Když jsme jeli na zápas autobusem, tak on se nekoukal na film, ale sledoval nějaký sestřih zápasu. Pořád fotbal probíral a chtěl se o něm bavit. Líbilo se mi na něm, že chtěl nasávat vjemy ostatních.

Čtěte také

Mohl by třeba Jaroslav Köstl vzít angažmá ve Vlašimi?

Nabízí se to, protože Slavie spolupracuje s Vlašimí. Je to těžké rozhodování. Pokud by třeba Hyský dostal šanci v lize, tak by se ve Vlašimi uvolnilo místo, které by mohl zaujmout právě Köstl. Ale jít najednou z hezkého Edenu do Vlašimi? 

Podle čeho si trenér vybírá asistenty?

Musí si sedět lidsky. Zároveň je dobrá oponentura, což funguje ve vztahu Trpišovského s Houšteckým. V dobrém slova smyslu se o něčem hádáš a dáváš argumenty. Hlavní rozhodnutí je na trenérovi, ale je dobré, aby asistent nebyl jen kývač na všechno.

Běhání fotbalistů a fair play

Měl jsi někdy větší důvěru v asistentovi než v hlavním trenérovi?

Asi když dělal pa Trpišovský asistenta panu Pulpitovi.

Kdy jsi byl naposledy běhat?

Někdy v létě. Když si ale vzpomenu na profesionální kariéru, tak mi běhání vadilo méně než ostatním. 

Zdeňku, za kolik máš zaběhnutý jeden kilometr na atletické dráze?

Zkoušel jsem to tak, abych šel jenom jeden a bylo to za 2:57.

Jak by běžel třeba takový Tomáš Souček?

Ten by běžel dobře. Na Žižkově jsme běhali v první skupině osmkrát kilometr za 3:35. 

Je fotbalové prostředí férové?

Je. Těžko říct, kde je hranice fair-play. Určitě je fotbal míň férový než rugby. I proto, že fotbal je nejvíc populární na světě, tak se tam zase najde i nejvíc lidí, kteří nejsou fér. Je to fér, ale jak kdy.

Hrál jsi vždy v duchu fair-play?

Nikdy jsem neudělal nic, že bych si musel říct, že jsem někomu někde nadával nebo před autem namočil míč (smích).

Nastanou ve fotbale situace, že se hráč přizná v duchu fair-play, odevzdá míč a následně ho trenér nebo spoluhráč pokárají?

Pokud z toho nic není, tak tě všichni plácají po zádech. Pokud se přizná a je z toho roh pro soupeře, z kterého padne gól, tak ho trenér do novin pochválí, ale pak se zavřou dveře kabiny a trenér řekne hráči, že se úplně po.... 

Pamatuji si z Příbrami, že Josef Hušbauer v dresu Příbrami zahrál tak, že od něj šel míč do autu, ale z rozhodčí ukázal, že má házet Příbram. Někdo zakřičel, že to šlo od Pepy a on jako mladý kluk samozřejmě řekl, že jo. Soupeř hodil aut, poslal tam pár rychlých přihrávek a dal gól. Slyšel jsem, že si pak Pepa v kabině dost vyslechl. Nevím, kdo to tam tehdy vedl. Myslím, že pan Nádvorník a pokud to byl on, tak si Pepa vyslechl určitě dost.

Jak moc se na hřišti mění charakter fotbalisty?

Jak u koho. U mě se moc neměnil. Vím, že by fanoušci Sparty se mnou nesouhlasili, ale Honza Bořil je super kluk. Je to stejný ročník, hráli jsme spolu na Žižkově, ale jakmile vstoupí na hřiště, tak je úplně jiný. Někteří lidé jdou na hřiště jako do války, i třeba Tomáš Chorý je fajn kluka podle lidí, co ho znají.

Má vždy asistent trenéra ambice na roli hlavního kouče? Proč se většinou hlavní trenér moc neangažuje při předzápasové rozcvičce? Děl někdy Folpi během kariéry hattrick? Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Zdeňkem Folprechtem a Petrem Tomáškem? Styděl se Folpi, když měl splnit pokyn, že má rozkouskovat hru? Vše o fotbalovém dění se dozvíte v Prvním doteku.

První dotek Zdeňka Foprechta

Spustit audio

Související