Fotogenická, lehká pro dámy a nerozbitná. Se soškou Českého lva jsem se hodně trápil, svěřuje se designér Rony Plesl

18. únor 2022

Je autorem designu prestižního filmového ocenění Český lev. „Chtěl jsem, aby se lidem líbil, ale aby i dobře fungoval,“ prohlašuje známý umělec v Blízkých setkáních. „Soška se musí dobře fotit, nesmí být těžká pro dámy a nesmí se rozbít,“ vysvětluje moderátorce Tereze Kostkové. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Samozřejmě, že vždy chci, aby se moje věci líbily. Mnohem víc se ale trápím těmi, které zasáhnou i práci dalších profesí. Fotografovi se musí soška dobře fotit, v televizi musí být dobře vidět. Musím myslet i na to, že nesmí být těžká pro dámy, nesmí se rozbít. A o tom je design. Musí se nejen líbit, ale i dobře fungovat,“ vysvětluje designér.

Český lev

Jak vznikají jeho díla?

Přiznává, že tvůrčí proces se u něj projevuje jako vleklé trápení. „Spousta umělců je vlastně sobecká, když tvoří, protože myslí pořád na dílo, na kterém zrovna pracují. Vaše žena na Vás mluví a děti běhají kolem, ale vy pořád myslíte jen na tu svojí sošku nebo skleničku. Ale když na to pak přijdu, mám obrovskou radost a jsem najednou velkorysý a příjemný,“ říká s nadsázkou Rony Plesl.

Kam vždy zajde v italských Benátkách? V čem ho fascinují ženy? A jací jsou jeho studenti?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související