Francie přitvrdí tresty za alkohol a drogy za volantem i za výrazné překročení rychlosti

18. červenec 2023 14:00

Od příštího roku bude ve Francii řidičům pod vlivem drog hrozit vězení a zabavení auta i řidičského průkazu. Vysoké pokuty budou padat za vyšší překročení rychlosti.

Francouzská vláda bude přísněji trestat drogy a alkohol za volantem. Chce tak omezit počty smrtelných nehod na silnicích. Loni při nich podle televize TF1 ve Francii zemřelo přes 3.200 lidí.

Čtěte také

Za řízení pod vlivem drog vězení

Řidičům, kteří budou pod vlivem drog, hrozí vězení. Hrozí jim taky, že policie zabaví jejich auto, a že přijdou o řidičský průkaz.

"Že policisté zabavili řidičský průkaz, to už se stávalo. Ale teď by se tak mělo dít automaticky. To potvrzovala premiérka Elizabeth Borneová. Potvrdil to taky ministr vnitra Gérald Darmanin. Francie tak jistým způsobem reaguje na vysoký počet úmrtí právě pod vlivem drog a alkoholu," přibližuje zahraniční zpravodaj Radiožurnálu Martin Balucha.

Podle deníku Le Figaro tyto faktory, drogy zavinily skoro 200 smrtelných nehod v roce 2021. A navíc Francií v posledních týdnech a měsících zmítal mediálně velmi známý případ herce, režiséra, humoristy Pierra Palmade. Ten měl v únoru nehodu, při které vážně zranil tři lidi. Mezi nimi ženu v pokročilé fázi těhotenství. Ta následně potratila. Následné testy ukázaly, že herec byl pod vlivem kokainu.

Čtěte také

Vysoké tresy i za výrazné překročení rychlosti

Meziministerská rada potvrdila, že si chce posvítit na řidiče, kteří překročí rychlost o víc než 50 km/h. Těm by mohly hrozit pokuty a taky vězení. Dva měsíce vězení, pokuta v přepočtu kolem 90 tisíc korun a ztráta šesti bodů.

Na druhou stranu ministr vnitra potvrdil jisté zmírnění trestů pro řidiče, kteří rychlost překročí jen do 5 km/h. Stále jim ale bude hrozit pokuta v přepočtu přes 3 tisíce korun, ale už ne ztráta bodů.

Opatření by měla vstoupit v platnost od ledna 2024.

Spustit audio