František Filip

"Byla to klika," komentuje svou kariéru u televize režisér František Filip, který stál u zrodu televizních seriálů. Jeho tvorba čítá 600 seriálů, filmů a jednoaktovek. Po škole sice nejprve zamířil k filmu, ale nakonec dostal nabídku na natáčení loutkového filmu a u televize už zůstal. V pondělí 10. srpna bude hostem zpěvák a architekt Pavel Bobek.

"Najednou jsem zjistil, že je to zajímavé a že mě to baví," popisuje své první dojmy František Filip. "Mohl jsem pracovat samostatně, a tak jsem se do toho vrhl a u televize zůstal 55 let." Bavilo ho prý všechno. Začal u loutek, režíroval přenos návštěvy Jana Pavla II. i přímý přenos spartakiády.

František Filip zavzpomínal na techniku před padesáti lety, kdy svůj první seriál Tři chlapy v chalupě vysílala televize živě. "Byl jsem zvyklý na školní prostředí, kde každý záběr byl obřad. V televizi šel jeden za druhým a všechno to muselo fungovat," vypráví. Jeden díl se nacvičoval asi měsíc, kdy se herci s režisérem několikrát setkali a dohodli se.

Jak se dnes dívá na své seriály? "Se zájmem na ně koukám a říkám si, že to snad ani není možné," směje se František Filip. "Přijde mi neuvěřitelné, že se na mé seriály lidé ještě dívají."

"Rád jsem natočil seriál, který pomohl národu přežít a zvednout mu sebevědomí," vypráví. "Například F. L. Věk vyprávěl o obrození národa, který byl zardoušen, ale dokázal se vzkřísit," zmiňuje s tím, že scénář se psal ještě před příchodem sovětské armády. "Každé slovo v seriálu mělo velký význam," zdůrazňuje.

"Natáčel jsem filmy, které mohli posílat na festivaly a měl jsem štěstí, že jsem byl politicky nezralí," vypráví s tím, že natáčel "člověčí" věci a politice se víceméně vyhýbal.

Tomáš Pancíř se jej neváhal zeptat ani na natáčení seriálu Cirkus Humberto. "Často jsem se nestačil během dne ani napít," popisuje náročnou práci. Slavný seriál z cirkusového prostředí byl natáčen v koprodukci, herci mluvili několika jazyky a práci komplikovalo i velké množství zvířat.

Jak vnímal přesvědčování ke vstupu do KSČ? Kde bral sílu a čas na své koníčky a připravuje nějaký další televizní film nebo pohádku? A co říká František Filip současným seriálům? I to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Filipem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio