Franz Kafka očima domácích i zahraničních umělců. DOX připomíná 100 let od úmrtí známého spisovatele

12. únor 2024 11:00

Nová výstava v Centru současného umění DOX vychází z tvorby a života slavného spisovatele Franze Kafky. Svá díla zde představí tři desítky domácích i zahraničních umělců. Organizátoři tak připomínají 100. výročí od Kafkovy smrti. 

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků, jeho dílo ovlivnilo nejen další spisovatele, ale postupně zasáhlo mnoho různých oblastí kultury, jako např. film, hudbu a výtvarné umění.

Výstava nabízí pohled na tvorbu France Kafky, prostřednictvím umělců tak představuje jejich vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Velké zastoupení má na výstavě třeba sochař a malíř Jaroslav Róna, některé kresby jsou přímo ilustrace ke Kafkovým dílům.

„Toto se jmenuje Franz Kafka v Terstu. Já jsem měl dojem, že jsem četl v nějakém Kafkově deníku, že byl v Terstu a pronásledoval ho tam na každém kroku ve vzduchu takový anděl s mečem. Ale nikdo si toho anděla nevšiml kromě Kafky. A pak jsem zjistil, že se to asi zdálo mně a on to vůbec nenapsal,“ pobavil na zahájení Jaroslav Róna.

Jaroslav Róna: Franz Kafka v Terstu na výstavě KAFKAESQUE

Kafkou se zabývá dlouhodobě, je také autorem jeho pomníku. „Mám ateliér na hřbitově, kde je Kafka asi tři sta metrů ode mne pohřbený. Takže já s ním občas komunikuji. On mi pomáhá, když mi docházejí nápady. A když byla soutěž na jeho pomník, tak vyloženě lobboval v můj prospěch, takže jsem to vyhrál,“ říká s úsměvem Róna.

Výstavu KAFKAESQUE můžete v Centru současného umění DOX navštívit až do 22. září. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související