Frekventovaná silnice mezi Javorníkem a jeho místní částí Travnou se dočká opravy. Začne se příští rok

30. srpen 2023 13:05

Do oprav a rozšíření frekventované cesty mezi Javorníkem na Jesenicku a jeho místní částí Travná by se měli příští rok pustit silničáři. Investici za zhruba 100 milionů korun plánuje Olomoucký kraj společně s polskými partnery. Cestu opraví v rámci přeshraniční spolupráce.

„Jestli jste tady jeli, víte, jak je ta cesta děravá. V zimě je ten problém pak ještě větší,“ říká pan Jiří, který u svého domu v Travné na Jesenicku skládá dřevo. Silnici, kterou chce Olomoucký kraj společně s polskými partnery opravit, má jen pár desítek metrů od domu. „Cesta je úzká a je tu docela provoz. Jezdí sem z Polska do fabriky a zpátky,“ dodává.

Podle pana Jiřího jsou na silnici také často nehody. Jeho slova potvrzuje nezávislý místostarosta Javorníku Jiří Jura. „Silnice je hodně frekventovaná. Od doby, kdy se otevřel hraniční přechod na Travné, tady dochází k častým dopravním nehodám. Právě v úseku právě od Javorníku sem na Travnou, kde ta komunikace skutečně úplně nesplňuje parametry. Budeme rádi za to, když dojde k jakémukoliv rozšíření a rekonstrukci této komunikace,“ uvádí Jura.

Olomoucký kraj i jeho polští partneři stvrdili spolupráci vzájemnou smlouvou.
Alena Minxová, mluvčí kraje

Zpevnit podle něj potřebují především krajnice a dělníci také opraví opěrné zídky. „Dojde také k vykácení některých stromů, které zasahují do vozovky,“ doplňuje místostarosta Javorníku.

Na české straně půjde o téměř deset kilometrů dlouhý úsek, který začíná na obchvatu Javorníku, pokračuje centrem města a končí až na polské hranici. Do oprav by se silničáři podle mluvčí kraje Aleny Minxové měli pustit v příštím roce. „Olomoucký kraj i jeho polští partneři stvrdili spolupráci vzájemnou smlouvou. V Polsku se za evropské peníze opraví navazující cesta od státní hranice do obce Landek a odtud dál do vesnice Żelazno,“ říká Minxová.

Celkově bude oprava silnice stát zhruba 100 miliónů korun, dotace pokryje 80 procent výdajů. „Celkové výdaje hrazené krajem by byly přibližně 15 milionů korun, zbylých pět milionů by šlo ze státního rozpočtu,“ dodala Minxová.

Kvůli délce možné objízdné trasy je pravděpodobné, že silničáři při opravách zvolí střídavý provoz řízený semafory.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio