Fukar byste si měli pořídit podle velikosti zahrady a využití. Spolehlivě nahradí ruční hrabání

16. září 2023

Příroda se začíná zabarvovat do barev podzimu a možná už jste zaznamenali na zahradě první spadané listy ze stromů. Hrabání listí moc nebaví. Co zkusit fukar?

„Rozhoduje, jak je zahrada velká, kolik má listnatých stromů, jak často fukar nebo vysavač listí budeme používat a podle toho vybírat,“ říká prodejce zahradní techniky Michal Zbráš. Nejvíce používané jsou fukary na benzínové motory. Používají je jak profesionálové, tak i běžní zahrádkáři. Jsou sice hlučnější, ale léty prověřené a zahrada jde s nimi od listí uklidit velice rychle.

V úvahu připadají také fukary na akumulátory. Mezi nimi si mohou vybrat jak malí zahrádkáři, tak profesionálové. Akumulátor a nabíječka k nim stojí další peníze, jsou tedy dražší. Proto je důležité při nákupu akumulátorové techniky myslet i na to, jak během roku akumulátor dále využijeme. Třeba v sekačkách, vyžínačích, křovinořezech, řetězových pilách, u plotostřihu nebo třeba ve vrtačce či rozbrušovačce. Každý výrobce většinou nabízí sadu výrobků, mezi kterými můžeme akumulátor běžně používat. Chtějí si většinou udržet věrnost zákazníků k dané značce, a proto jsou s akumulátory jiných výrobců nezaměnitelné.

Jak dlouho fukar vydrží pracovat, záleží na kapacitě akumulátoru. Měl by fungovat minimálně 20 minut, to by mělo být dost času uklidit zahradu. U spalovacích benzínových motorů v profi třídě s nejslabšími motory (kolem 25 ccm) můžete s těmito stroji pracovat i celý den.

Vysavač na listí

Fukary nebo vysavače ale nenabízejí jen prodejci zahradní techniky, najdete je i v supermarketech. „Nákupem v supermarketu se napálila spousta lidí. Když se stroj porouchá, většinou nejdou sehnat náhradní díly. Nebo jsou dražší než zakoupený výrobek,“ varuje Zbraš. „U značkového výrobku máte jistotu, že když po 3 a více letech bude třeba vyměnit nějaká opotřebená součástka, není problém ji objednat a stroj opravit.“

Správný výkon u fukaru listí by měl mít minimálně sílu vichřice, tedy se silou větru 130–150 kilometrů za hodinu. Najdete to napsané v parametrech.

Kupovat fukar nebo i vysavač?

Profesionální zahradníci mají většinou jenom fukary, kterými listí „naženou“ na určené místo, z kterého nafoukané listí následně odvezou. Vysavač většinu sbíraného listí sešrotuje natolik, že se zmenší na 1/10 původní hmoty.

Listí je vhodné ke kompostování, ale zase musíme zajet ke kompostu nebo takto připravené listí do kompostu ve sběrném koši nosit. Ale práce s vysavačem není tak rychlá jako s fukarem. Místo vysavače můžete na zbytky listů použít travní sekačku. Bez koše zastřihne trávník a listí také rozcetluje a zároveň pohnojí zahradu. Nebo ho do kompostu spolu s trávou můžete při používání sběrného koše vysypat.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio