Gen Digital konkuruje i Googlu. Zaměstnancům nabízíme neomezenou dovolenou, říká prezident firmy Vlček

10. únor 2023

Nadace rodiny Vlčkových věnuje tři a půl milionu na zahraniční stipendia pro mladé české odborníky na dětskou paliativní péči. Ondřej Vlček, odborník na kyberbezpečnost, manažer, prezident společnosti Gen Digital a mecenáš, nechce podle svých slov investovat peníze za účelem množení, ale vydělat je a smysluplně umístit.

Spolu se svou manželkou Vlček investuje do rozvoje české paliativní péče a už tisícovce těžce nemocných dětí zajistil splnění jejich přání.

Čtěte také

„V našem konceptu je důležité, aby šlo o přání dětí a ne jejich rodičů nebo okolí. To má svoje kouzlo v tom, že děti mají obrovskou fantazii, takže moc nehledí na to, jestli je to přání drahé nebo realistické. Dochází tak k situacím, kdy si děti přejí něco romanticky dětského a krásného, to se ale míjí s realitou. Dá se však říct, že ve valné většině případů se přání daří plnit,“ říká Vlček.

Mezi největší a nejsložitější přání, které nadace dětem splnila, tak bylo například setkání s fotbalistou Lionelem Messim nebo Cristianem Ronaldem. Vlčkovi už od začátku operovali s myšlenkou, že vedle samotného prožitku ze splněného přání by jejich činnost mohla pro nemocné děti mít terapeutický efekt.

Až loni vznikla studie, sponzorovaná americkou nadací Make-A-Wish, která se zaměřila na samotné děti, rodiny i ošetřující lékaře. Výsledkem bylo, že ve zhruba 70 procentech lékaři konstatovali, že splnění přání dětem zlepšilo zdravotní stav, případně prodloužilo život.

Jednička v kyberbezpečnosti

Společnost Gen Digital, jejíž je Vlček prezidentem, vznikla loni spojením firem Avast a NortonLifeLock. Přes nejistou dobu přitom nově funguje na newyorské i londýnské burze.

Čtěte také

„Pracujeme v oboru kyberbezpečnosti, což je hodně rezistentní obor. Samozřejmě na nás doléhá ekonomický cyklus a krize, ale ve srovnání s mnoha jinými předměty podnikání se ukazuje, že kyberbezpečnost je tolik důležitá a aktuální, že se stala nedílnou součástí společnosti, a tím pádem se nám daří,“ vysvětluje Vlček.

Podle něj je Gen Digital v současnosti schopná konkurovat velkým digitálním společnostem, jako je Google, Apple nebo Microsoft. V oboru kyberbezpečnosti jde o jednu z největších firem, která se počítačovému zabezpečení a ochraně soukromí věnuje jako hlavnímu poli zájmu.

Kyberbezpečnost je tolik důležitá a aktuální, že se stala nedílnou součástí společnosti, a tím pádem se nám daří.
Ondřej Vlček

„Zaměřujeme se na koncové uživatele, případně malé firmy. Necílíme na velké korporace, to necháváme jiným společnostem,“ vysvětluje.

Koncept celoživotní flexibility

Zánik samostatné firmy Avast v rámci fúze Vlček bere jako přirozený vývoj, který je v globálním světě realitou. Jde přitom o jeden z největších obchodů v historii Česka, který vyšel přibližně na 200 miliard korun.

Kromě oboru kyberbezpečnosti se firma snaží jít kupředu i v přístupu k zaměstnancům. Ještě před fúzí Avast představil tzv. koncept celoživotní flexibility, který zahrnuje například možnost pracovat téměř odkudkoli na světě nebo neomezený počet dnů dovolené.

Čtěte také

Podle Vlčka byla na začátku pandemie covidu, která donutila zaměstnance pracovat z domova. „Na základě toho jsme hodně přemýšleli, jak to zformalizovat, co se bude dít, až pandemie pomine, a jestli jde o režim, který nám vyhovuje. Nakonec jsme zjistili, že to jde nastavit tak, aby nevznikla žádná újma na produktivitě, ale právě naopak,“ popisuje Vlček.

Úspěch podle něj tkví v tom, že zaměstnanci pracují v rámci týmů, které mají zadané cíle a měřitelné výstupy, které se od nich očekávají. Pokud si chtějí vzít dovolenou, musí se v rámci týmů vystřídat a navzájem se domluvit.

„Věříme, že je to týmová práce a tým si musí sám rozvrhnout, jak vyváží čas strávený v práci a mimo práci takovým způsobem, aby byly cíle naplněny,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Související