Genium Obskurity je jméno nové desky, kterou se vrací ultratemní Mörkhimmel

22. listopad 2023

„Jsme spolu už od roku 2011, a tohle jádro, které je teď tady ve studiu to táhne celou dobu. Po vydání splitu The Tower před šesti lety přišel pocit, že se uzavřela určitá kapitola a je třeba začít novou. Ale pořád jako Mörkhimmel,“ říká David, kytarista a riffová duše kapely. „Zkoušeli jsme v mezičase hrát i se dvěma kytarami, ale ta změna, kterou jsme nastartovali, a která musela k současné podobě dozrát, zapříčinila, že jsme skončili opět ve čtyřech,“ dodává. 

Změna, o níž je řeč, je zhmotněna na nahrávce Genium Obskurity, která před několika dny vyšla na labelu Doomentia Records. Mörkhimmel na ni zásadním způsobem opouští zavedenou škatulku postavenou zejména z pojmů jako crust nebo metal punk a vydávají se hledat nové zvukové možnosti. Nutno ovšem jedním dechem dodat, že bez toho, aby ztratili svou tvář. Oproti minulým deskám je ta současná pestřejší rytmicky, zpěvově a i co se týká nálad, zůstává však tvrdá a znepokojivá v tom nejlepším slova smyslu. A hlavně je průsečíkem tvůrčích přístupů všech členů kapely.

To pak podtrhuje i zajímavý, přesto minimalistický vizuál, který má na svědomí basák Andy. „Chtěli jsme i tady zkusit něco jiného, něco, co trochu zbourá léty zavedenou představu o stylovém zařazení kapely. A myslím, že se to povedlo,“ doplňuje. Jeho slova skvěle zapadají do celé rozhovoru, který se poměrně do hloubky věnuje právě změně, hledání nových cest, pochybnostem, slepým uličkám i euforii, kdy do sebe vše zapadne. Zkuste si novou desku Mörkhimmel poslechnout i vy, možná budete překvapeni, co všechno skrývá. 

Které písničky vybrali Andy, Hawran, Slávek a David do playlistu Modelářů? Kdy a kde proběhne křest alba? A proč kluky přestalo zajímat, co si o jejich tvorbě kdo myslí? Poslechněte si celý díl!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.