Génius posedlý divadlem. Seriál k 100. výročí narození scénografa Josefa Svobody

5. říjen 2020

Josef Svoboda, světově uznávaný scénograf a architekt, skrze tvorbu spojil své jméno s mnoha divadly v tuzemsku i zahraničí. U nás je Josef Svoboda neodmyslitelně spjat s Laternou magikou i Národním divadlem, ve kterém rozvíjel novátorský přístup ke scénografii. Vášeň, a možná až posedlost divadlem, šla v případě Josefa Svobody ruku v ruce s jeho fascinací technickými a technologickými objevy.

Všechny epizody

Josef Svoboda se narodil 10. května 1920 v Čáslavi. Vyučil se truhlářem, později studoval na Speciální škole pro vnitřní architekturu, po válce se zapsal na architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svou divadelní dráhu začal už během druhé světové války v amatérském souboru ve Smetanově muzeu, poté působil ve Velké opeře 5. května. V roce 1946 začala inscenací Offenbachovy opery Hoffmannovy povídky jeho inspirativní spolupráce s režisérem Alfrédem Radokem. V roce 1974 se stal uměleckým šéfem Laterny Magiky a po jejím osamostatnění v roce 1992 jejím ředitelem.

Scénograf Josef Svoboda

Na dílo i osobnost scénografa a architekta Josefa Svobody v pětidílné sérii Mozaiky vzpomenou jeho žáci, scénografové a architekti, Jindřich Smetana a Vladimír Soukenka, také Sylva Daníčková, která vystupovalo v programu Laterny magiky na EXPO 58 v Bruselu, teatrologové Barbora Příhodová a Martin Bernátek, ale především historička scénografie Helena Albertová, která výzkumu Svobodova díla zasvětila desítky let. O  Josefu Svobodovi pohovoří i jeho dcera Šárka Hejnová a vnuk Jakub Hejna. Na seriálu se odborně podílela divadelní historička a kurátorka Anna Hejmová z Institut umění – Divadelního ústavu.

Dílo Josefa Svobody si bude moci veřejnost připomenout na multimediální výstavě Josef Svoboda – scénograf od 11. října 2020 do 31. ledna 2021 v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře, kterou pořádá společnost Josef Svoboda-Scénograf o.p.s.

Spustit audio

Související