Geocaching. Hra na pomezí sportu a turistiky, která spojuje se světem moderních technologií

20. listopad 2023

Pro nezasvěcené se člověk, který propadl geocachingu, může jevit jako podivín. Chová se podezřele, leze do nejroztodivnějších a vesměs podivných míst a hledá krabičky. Ale umíte si představit, co je za tím adrenalinu, zápalu a dobrodružství?

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky a spojuje vás taky se světem moderních technologií. Umí uchvátit každou věkovou kategorii a přiměje vás dělat skoro nemožné. Servíruje tajemno a akci. Své o tom ví Bohdan Volejníček, knihovník z ústředí Knihovny města Ostravy a nadšený geocacher či kačer, jak se hráčům u nás taky říká.

Bohdan Volejníček, knihovník a nadšený geocacher

Geocaching vznikl na začátku tisíciletí ve Spojených státech a uchvátil lidi po celém světě. Spočívá v použití navigačního globálního družicového polohového systému při hledání skryté schránky (cache, v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické navigační přístroje či chytré telefony. Po objevení cache, zapsání se do logbooku (deníku) a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje, aby byla k dispozici dalším hledajícím.

Zdroj: Wikipedie

Spustit audio