Gordon Grdina’s The Marrow with Fathien Honari

2. únor 2024

Novinka kanadského hráče na drnkací nástroj oud. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

(…) Pokud se hudba promíchá podobným způsobem, jaký zvolilo kvarteto Gordona Grdiny s hostující zpěvačkou Fathien Honari, slyšíme takto mimořádně povedený výsledek. Z tohoto hudebního a inspiračního směru přespříliš novinek nepřichází. Hodnotit zpěv není na místě, prostě se veze z našeho pohledu v trvalém nevyskakujícím rozměru a přináší texty, kterým můžeme rozumět jen při dodání překladu. Jde o básníky perské, historické i současné. Gordon Grdina se hudbě tohoto přesahu věnuje pravidelně a ani výkony doprovázejících muzikantů z jeho kvarteta nepřevyšují účelově daný rámec této vcelku spíš monotónní hudby, ale je zřejmá zkušenost a hravost, se kterou k ní přistupují. Nejsou tedy nudné, ale nenápadně strhující. (…)

autoři: Otakar Svoboda , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • A dos

    Novinka původem katalánské zpěvačky, autorky a kytaristky Lau Noah. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

  • Eva Olmerová 90. Výběr ze zajímavých nahrávek

    V neděli 21. ledna 2024 si připomínáme 90. výročí narození české jazzové zpěvačky Evy Olmerové. Odešla bohužel už před 31 lety, ale zůstala po ní řada zajímavých nahrávek.

  • I/O

    Britský zpěvák a autor Peter Gabriel vydal po delší pauze nové album. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.