Guillaume Apollinaire nejen o Praze. Poslechněte si povídky francouzského básníka

30. srpen 2020

Pražský chodec, Piemontští poutníci a Ubrousek básníků. Poslechněte si tři povídky z knihy Kacíř a spol. francouzského básníka Guillauma Apollinaira, jednoho ze zakladatelů moderní poezie. Najdete je on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zejména sbírky Alkoholy a Kaligramy, ve kterých Guillaume Apollinaire (1880–1918) využívá metodu tzv. pásma, jsou často spojovány s počátkem nového básnického směru. Tvorba vychází z pocitu měnícího se světa – mizí klasický, vázaný verš, je ignorována interpunkce a rytmus, báseň se stává volně plynoucím proudem myšlenkových asociací.

Na Vltavě si Apollinairovo dílo tentokrát připomínáme ve třech povídkách.

Pražský chodec

Účinkuje: Boris Rösner
Překlad: Jan Binder
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1994

Povídka Pražský chodec je inspirována autorovým pobytem v Praze roku 1902 a patří k nejzajímavějším textům zahraničních spisovatelů o tomto městě. Vypráví se v ní mimo jiné o jednom neobvyklém setkání...

Piemontští poutníci, Ubrousek básníků

Účinkuje: Andrea Mohylová
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Věra Smetanová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2018

Litanie Piemontští poutníci vypráví o neutuchající víře v zázrak, když venkovské poutní procesí rozčeří srdcervoucí setkání bývalých milenců. Ubrousek básníků je melancholicky zasněným tragickým příběhem čtyřlístku mladých umělců, ve kterém autor pátrá po smyslu uměleckého snažení.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio