Habaděj na cestách: Cardiff a Wales - lákadla ve stínu Anglie

Dnes se společně s Habadějem vydáme za “Kanál”, což je pro většinu cestovatelů asi jasně synonymum pro kanál la Manche, tedy Lamanšský průliv. Ale naším cílem nebude ani Londýn, ani Anglie, jak bývá zvykem. Trochu v jejich stínu - a hned dodám po nejedné vlastní zkušenosti - neprávem je totiž lákadlo jménem Cardiff a také celý Wales.

Ale než vám začnu servírovat jednotlivé cestovatelské originality, hned vás musím upozornit, abyste si před Velšany jejich vlast s Anglií nepletli a už vůbec ne je a Angličany. Jsou na to hodně “hákliví” a když jsem jednou hlavu pastevecké rodiny Jenkinsových “poangličtil” křestním jménem William namísto velšského Gwilym, málem napřahoval ruku k políčku. Sice v legraci, ale letitou zášť hlavně starých Velšanů vůči Angličanům přehlédnout nešlo.

Náš společný cestovatelský čas určitě nestačí ani na všechny hlavní zajímavosti, kvůli kterým stojí Cardiff jako hlavní město Walesu za návštěvu. I když nejste vášnivými fanoušky ragby, pro které je Wales zemí zaslíbenou, přesto doporučuji zastavit se na chvílí na jednom z největších stadionů světa. Cardiffské Millenium je doslova chrámem pro skoro 75 000 diváků nejen sportovních utkání, ale třeba i motokrosů nebo koncertů.

Cardiff a Wales - lákadla ve stínu Anglie

Město je vůbec přehlídkou moderní architektury a člověk by skoro nehádal, že se v přitažlivý cíl turistů i příjemné místo pro život místních vylouplo z umouněného “káčátka”. Cardiff byl totiž jedním z nejrušnějších a největších uhelných přístavů. Přemýšlet o tom můžete třeba v některé z labyrintu kouzelných jedenácti pasáží. Ta královská, nejstarší, je z roku 1856 a za procházku rozhodně stojí. I když nebude zrovna pršet, déšť totiž klidně řaďme mezi místní tradice.

Mimochodem, jestli jste přívrženci vinylových gramofonových desek, které slaví nebývalý celosvětový návrat do domovů milovníků hudby, mám pro vás tip na skutečný bonbónek. Při návštěvě velšského hlavního města zajděte do - jak jinak než pasáže, ale Morganovy - a pokochejte se prostředím nejstaršího obchodu s vinyly na světě. Funguje v Cardiffu už od roku 1894.

Cardiff a Wales - lákadla ve stínu Anglie

A teď malou hádanku pro vás jako pro obyvatele země obdivovatelů a častých návštěvníků hradů a zámků. Máme sice prý největší hradní komplex světa - Pražský hrad. Ale kde mají nejvíc hradů na kilometr čtvereční? Nebo na počet obyvatel? Některé prameny tvrdí, že je to právě Wales. Každopádně je jich, no habaděj, a narazíte na ně všude. Nejhezčí, věřte mi, ale je vypravit se za velšskými hrady rovněž světově proslulými historickými vláčky, taženými pochopitelně párou. To je atrakce pro celé rodiny, nejen pro pány kluky, včetně těch prošedivělých.

Tak jako pro mě byla objevem i velšská whisky. Obnovenou tradici jejího pálení tu pečetil svou přítomností v roce 2000 - kdo jiný než princ velšský, Charles. Přesněji bych měl říci kníže z Walesu, ale už jsme si zvykli na překlad princ. Víc toho ovšem dnes na toulkách po zemi, sice menší než Morava, ale nestihneme. Na jindy si necháme i na pobřeží Walesu v zemi zapuštěný dům, práci Jana Kaplického, a teď už příjemné léto na cestách s Habadějem a Petrem Voldánem.

Na prázdninová páteční dopoledne jsme pro vás připravili zajímavá putování, která připravuje novinář Petr Voldán.

Cardiff a Wales - lákadla ve stínu Anglie
autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.