HaDivadlo slaví padesát let existence a věří, že jeho pevné kořeny ho spolehlivě udrží i v budoucnu

1. únor 2024

Hned dvě kulatá výročí v letošním roce slaví brněnské HaDivadlo. Před padesáti lety vzniklo a před dvaceti lety našlo nové působiště v Alfa pasáži v prostorách někdejšího kina. Historie scény progresivní dramaturgie, jak se sami označují, má ale mnohem více důležitých milníků.  Například přesun z Prostějova, kde bylo ustaveno, do Brna.

Anna Stránská, HaDivadlo, scéna Centra experimentálního divadla

„HaDivadlo vlastně vzniklo poněkud neplánovaně, navzdory tomu, co bylo zadáním. Tehdejší funkcionáři si přáli založit městské souborové honosné divadlo. Ale takovou jakousi subversivní cestou zespod se té příležitosti chopil tehdejší učitel na lidušce Sváťa Vála, který je jednou ze zásadních postav těch počátků. A navzdory tomu původnímu záměru vzniklo avantgardní divadlo,“ líčí intendantka divadla Anna Stránská. Základem hereckého souboru se stali členové bývalého Válova Studia LŠU, doplnění o amatéry, hlavně studenty, a hostující herce.

Čtěte také

V roce 1985 se situace v Prostějově pro HaDivadlo stávala kvůli výhradám oficiálních orgánů neudržitelná, proto přesidluje do Brna. Nejprve se jeho útočištěm stal Klub školství a vědy Bedřicha Václavka, pak Kabinet múz v Sukově ulici. V té době vzniká řada skvělých inscenací a přicházejí noví herci. V roce 2004 se HaDivadlo stěhuje do bývalého kina v Alfa pasáži. Jedno ale zůstává po celou dobu stejné – věci tam rádi dělají po svém, živelně, často provokativně. „HaDivadlo vždycky kroužilo kolem nitra člověka, postavení člověka ve společnosti, nebálo se kritiky,“ doplňuje Stránská.

Které inscenace se později ukázaly jako klíčové pro další vývoj divadla? A jak se za padesát let proměnilo jeho publikum? Odpovědi nabízí rozhovor s Annou Stránskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.