Hamzova léčebna v Luži vydala sérii výročních známek

8. březen 2018 08:10

Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé a město Luže vydaly k výročí 150 let od narození zakladatele léčebny Františka Hamzy sérii osmi známek. Náklad známkového sešitku je 1900 kusů.

František Hamza založil první léčebný ústav pro tuberkulózní a skrofulózní onemocnění ve střední Evropě. Děti z chudých rodin léčil Hamza zdarma. Stál také u zrodu první školy v léčebném zařízení ve střední Evropě a z jeho iniciativy vznikly i další dětské protituberkulózní léčebny.

Známkový sešitek léčebna spolu s městem vydává tři týdny po emitované příležitostné známce Františka Hamzy v edici Známkové tvorby České pošty. Na známkách jsou osobnosti a významná místa vázaná k léčebně a městu Luže. Kromě Hamzy zobrazují stíhacího pilota RAF Josefa Koukala, dendrologa a odborného garanta Hamzova parku a arboreta Václava Větvičku, poutní kostel Panny Marie, hrad Košumberk a známé pohledy na léčebnu.

03503011.jpeg

„Když Česká pošta oznámila, že vydá známku zakladatele léčebny, začal jsem bádat, jestli u nich můžeme vydat vlastní známky. Domluvili jsme se s městem Luže, že si zaplatíme vydání osmi známek. Výtvarně je zpracoval náš místní grafik Martin Škroch, jsou nesmírně povedené,“ řekl Volejník.

Česká pošta dnes v léčebně zřídila improvizovanou přepážku, kde si lidé mohli archy koupit a zároveň orazítkovat razítkem vyrobeným jen pro tento den. Později budou známky ke koupi například v informačním centru. Známkový sešit stojí 450 korun, s obálkou prvního dne o 50 korun víc.

„Šest známek je výběrem léčebny, dvě známky si určovalo město, což bylo celkem jasné, naší dominantou je hrad a významnou osobností pilot Koukal. Známky si určitě koupím. Pan ředitel nás přesvědčuje, že jednou budou mít ohromnou cenu,“ dodal žertem starosta Luže Radek Zeman.

zdroj: ČTK