Hašek, Čapek, Hrabal, Andersen a Saki. Dopolední četba s Viktorem Preissem

11. březen 2022

Krátké prózy Jaroslava Haška, Karla Čapka a Bohumila Hrabala, Andersenova pohádka nebo povídka Munro Sakiho – vše v mistrné interpretaci Viktora Preisse. Uvádíme ve vltavské Dopolední četbě u příležitosti hercových pětasedmdesátin. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jaroslav Hašek: O upřímném přátelství
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Viktor Preiss
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2014.

Karel Čapek: Povídka starého kriminálníka
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Viktor Preiss
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2004.

Bohumil Hrabal: Dáma s kaméliemi
Účinkuje: Viktor Preiss
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2004.

Hans Christian Andersen: Co taťka dělá, dobře dělá
Překlad: František Fröhlich
Účinkuje: Viktor Preiss
Režie: Michal Pavlík
Natočeno v roce 1994.

Hector Hugh Munro-Saki: Sredni Vaštar
Účinkuje: Viktor Preiss
Režie: Ludmila Engelová
Natočeno v roce 1991.

Na hereckou dráhu Viktor Preiss nastoupil studiem na pražské DAMU, kde ho pedagogicky vedli koncem 60. let Vlasta Fabianová a Miloš Nedbal. Vzápětí mu nabídl angažmá v souboru Městských divadel pražských tehdejší šéf Ota Ornest. Po boku Václava Vosky, Jaroslavy Adamové, Ireny Kačírkové nebo Marie Rosůlkové získával profesionální jistotu třeba v postavách Orfea, Fausta, Jánošíka nebo Mozarta ve slavném Amadeovi.

Po patnácti letech se rozhodl pro změnu a zamířil do pražského Divadla na Vinohradech. Důležité úkoly mu tam svěřil zejména režisér Jaroslav Dudek – Svidrigajlov ve Zločinu a trestu, Cyrano, Karel IV. Ke společenským změnám konce 80. let promlouval Viktor Preiss jako herec Höfgen v Urmefistovi, Záviš z Falkenštejna nebo Mistr v dramatizaci Bulgakovova románu. Z 90. let je nezapomenutelná Preissova kreace v Kohoutově Ubohém vrahovi.

Diváckou oblibu ovšem získal hlavně díky komediím Jistě pane ministře a Brouk v hlavě, která se hrála neuvěřitelných 20 let! Za své rozhlasové výkony se Viktor Preiss pravidelně umisťuje na čelných příčkách posluchačské ankety Neviditelný herec. V roce 2016 na rozhlasovém festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci obdržel i cenu Thalie za rozhlasový výkon – za roli dirigenta Talicha ve hře Má protentokrát obsazená vlast.

Ve vltavské Dopolední četbě si v Preissově podání poslechněte pětici krátkých próz. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.