Hasičské muzeum města Ostravy nadchne i poučí. Ukazuje, co obnáší moderní práce hasičů

16. duben 2024

Hasičská profese bývá na seznamu vysněných povolání mnoha malých kluků. Co všechno obnáší a jak vypadala práce hasičů v minulosti, můžete zjistit v Hasičském muzeu města Ostravy. Najdete v něm historické koňské stříkačky i moderní zásahovou techniku. Předvádí tam i modelové situace, ke kterým hasičské jednotky vyjíždějí, a také spoustu drobných dobových exponátů.

Část, která byla po zásadní rekonstrukci v roce 2005 k muzeu přistavěna, představuje pracoviště operačního informačního střediska, které přijímá tísňová volání a vysílá jednotky na místo zásahu.

Součástí centra „112“ je i skluzová tyč, po které se hasiči dostávají do garáže k výjezdovým vozidlům. S nadsázkou by se dalo říct, že jde o klouzačku, kterou děti hasičům závidí. „Hasičské stanice někdy bývají velké a tyto skluzy nahrazují více pater a schodiště, aby hasiči mohli být do dvou minut v autě a vyjet,“ vysvětluje ředitel muzea Martin Nekula.

Součástí centra „112“ je skluz, po kterém se hasiči dostávají do garáže k výjezdovým vozidlům

Návštěvníci si skluz sice nevyzkouší, ale při troše štěstí mohou vidět některého z pracovníků muzea při názorné ukázce. „Když to bude rychlejší než jedna vteřina, tak je to špatně. Budeme se snažit natáhnout to aspoň na čtyři vteřiny,“ dodává Martin Nekula.

Prakticky sešup po skluzové tyči předvádí průvodce Petr Gurný. „Deset let jsem dělal průvodce a třiatřicet let předtím jsem strávil u hasičů,“ vypočítává. Důchodce dnes v muzeu vypomáhá. Vmžiku sviští po tyči dolů do garáže a ředitel Martin Nekula spokojeně konstatuje, že čas byl přesně podle předpisů.

Hasiči jako průvodci

Živé je hasičské muzeum také díky svým průvodcům. Těmi jsou bývalí hasiči, kteří umějí vyprávět. Petr Gurný a Václav Liboška. Dnes senioři v letech, ovšem díky muzejním aktivitám stále velmi činorodí.

Petr Gurný má hasičské řemeslo v genech, u hasičů byli jeho předkové a on sám dokonce v objektu muzea vyrostl. Bylo totiž sídlem jednotky dobrovolných hasičů. V expozici vám předvede třeba poplašnou ruční sirénu, kterou si pak sami můžete vyzkoušet a která je ze čtyřicátých let minulého století. Dozvíte se od něj také o ohňovém patentu Marie Terezie a dalších zajímavostech z historie hasičstva a požární ochrany.

Průvodce Petr Gurný v expozici muzea

Václava Libošku, který byl s hasičskou profesí spojený celý život, potkáte například v muzejní garáži u stařičkých zásahových vozidel a stříkaček. Umí detailně popsat třeba starou červenou Pragovku československé výroby, která zasahovala po celé Ostravě. Anebo ještě starší koňské stříkačky, které fungovaly na páru.

Interaktivní garáž

V garážové expozici je živo. Mezi exponáty historických zásahových vozidel a vybavení pobíhají školáci. Do muzea si udělali poznávací výlet. „ Přijeli jsme z Ostravy-Poruby na takovou polodenní exkurzi,“ říká učitelka Marta Richterová.

Děti zkoušejí, jak fungují různé interaktivní exponáty. Třeba ruční pračka na hadice. Starý dřevěný typ, který dělá obrovský rachot. Anebo stará stříkačka na vodu s pumpou, která na každé straně zaměstnala několik silných chlapů.

V garáži hasičského muzea

„Když se podíváte na rozdíl mezi tím, co používáme dnes a co používali naši předkové, tak to bylo vždy o těžké ruční práci, tady dvou až čtyř lidí, kteří se postupně museli střídat, aby dokázali alespoň nějaké množství vody dopravit na místo zásahu,“ říká ředitel muzea ke staré kolové stříkačce.

Model železničního neštěstí ve Studénce

Expozice v patře je plná vitrín. Historické uniformy, dobové šavle, slavnostní prapory, sošky patrona hasičů svatého Floriána a také modelové ukázky zásahů sboru. Vidět tu můžete například model dopravní nehody v tunelu, hned vedle únik nebezpečných látek u železniční nehody, zásah ve výškách nebo naopak v hloubce, pomoc lidem v kritických situacích.

Prohlédnout si můžete také model železničního neštěstí ve Studénce

Jeden z modelů se vrací k vlakovému neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Ten mají nejen lidé v Moravskoslezském kraji zapsaný hluboko v paměti. Velká tragédie v místě střetu vlaku se zříceným mostem si před lety vyžádala zásah mnoha záchranářských jednotek.

Ve vitríně vidíte titěrnou modelářskou práci se spoustou detailů. „Jsou taky hodně neveselé situace, jako třeba železniční neštěstí ve Studénce. Model zobrazuje místo zásahu a to, co hasiči viděli na místě, když přijeli, a jakou práci museli odvést,“ vysvětluje Martin Nekula.

Spustit audio