Haydn: Piano Trios

18. říjen 2023

Guarneri trio Praha vydalo nové album s pěti klavírními trii Josepha Haydna. Nahrávka vznikla před dvěma lety pro vydavatelství Praga Digitals při příležitost 35. výročí existence tria, na trh se odstává ale až nyní. Hodnocení připravil Jindřich Bálek.

(…) Je to pokračování impozantní řady nahrávek, která přesně odráží tradici české komorní hudby i české muzikálnosti. Dnes se stále více setkáváme tím, že klavírní trio tvoří vlastně tři sólisté, kteří všichni hrají na maximum a předvádí, co umí. Tady je to naopak přátelský dialog, kdy přesně víme, kdy má jeden hlas vůdčí úlohu a druhé dva ho doprovázejí a jak se v této roli všechny nástroje postupně střídají. Je to hudba plná vnitřní symbiózy a vzájemného respektu, a samozřejmě respektu k partituře. Haydn tak dostává přesně to, co potřebuje. Je to inteligentní budovatel nového klasicistního slohu, který na stejném principu dokázal skládat i kvartety a samozřejmě i stále větší symfonie. Neměl rád vnější efekty, všechno zajímavé u něj vychází z hudby samotné. (…)

Spustit audio

Související

  • The Sound of Movies

    Nejnovější album německého tenoristy Jonase Kaufmanna s výběrem písní spjatých se stříbrným plátnem. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • Nebe na zemi

    Nová deska Adama Plachetky a Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, která obsahuje slavné písně Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka.a  

  • Freddie De Tommaso: Il Tenore

    Profilová deska italsko-britského tenoristy, která obsahuje výběr slavných árií a duet z oper Carmen, Tosca, Madama Butterfly a Turandot. Hodnocení připravil Robert Rytina.