Hazard, nebo zábava? Studentka zkoumala užívání tanečních drog, primární prevence je nedostatečná

11. leden 2024

„Snažila jsem se zjistit, jaké jsou náhledy uživatelů na taneční drogy,” říká studentka a výzkumnice Natálie Terčová z Masarykovy univerzity v Brně o své diplomové práci. Mluvili jsme i o jejím aktuální výzkumu internetu, společnosti a digitálních dovedností.

„Ukazuje se i z dat, že konzumace tanečních drog narůstá,” říká Natálie s tím, že pokrytí primární prevence zaměřené na tento typ drog je nedostatečné. „Například o extázi říkali, že je to spíše zábava, že to vlastně není droga,“ popisuje problém, který u dospívajících pozorovala.

„Často odkazovali na to, že o tom přeci mluví jejich vzory, influenceři a známé osobnosti,“ vysvětluje a zmiňuje, že s tím souvisí i zobrazování užívání drog ve filmech nebo hudebních klipech. „Málo se o tom mluví,” dodává.

Natálie pokračuje ve studiu na doktorátu a ve svém výzkumu se aktuálně zajímá o digitální technologie. „Konkrétně se dívám na to, jak se liší typy digitálních dovedností a k čemu vedou,” vysvětluje a podotýká, že se s tím pojí spousty mýtů, ale i reálných rizik.

Kolik času stráveného na sítích je příliš? Pusťte si Studovnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.