Hejbejte se, fakt se to vyplatí! Určitě to někdy v životě oceníte, říká cvičitelka Hana Kynychová

13. leden 2023

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně je moderátorka, cvičitelka aerobiku a instruktorka fitness Hana Kynychová. Naposledy se v kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové sešly před dvěma lety, tak co  se za ten čas změnilo? I o tom byla řeč.

Hana Kynychová byla jste jednou ze tří největších propagátorek aerobiku u nás, to byl ve své době fenomén. Jak se od té doby změnil přístup Čechů ke sportu a sportování? Dříve se hodně doporučoval běh, v současnosti je to především chůze. Je tu i cvičení na přístrojích, populární je pilates a jóga.

Čtěte také

Je nějaké motto, kterého se v životě držíte?
Ano, mé motto zní: hejbejte se, fakt se to vyplatí. Když jsem své motto vymýšlela, tak tohle ze mne vypadlo a najednou to bylo na světě. A čím dál víc cítím sílu tohoto sloganu, protože pokud se nebudeme hýbat, tak se na sebe nebudeme moci spolehnout. Tedy opravdu se hejbejte, určitě to v životě někdy oceníte.

Kdybyste vyhrála milion, co byste s ním udělala?
Dala bych ho dcerám na vzdělání. Holkám bych zaplatila všechno možné doučování a školy.

Stačí tedy někdy pořádná procházka nebo doporučujete ještě nějaký pohyb či cvičení navíc?
Když to zdravotní stav dovoluje, pokud jsou kyčle v pořádku, tak bych vedle procházky doporučila ještě něco dalšího. Já už teď musím mluvit za lidi 50+, kdy si velmi uvědomuji, že čím je pokročilejší věk, tím víc se musím o své svaly starat. Protože svalová hmota, stejně jako v tváři, povoluje úplně všude.

Uvědomuji si, že čím je pokročilejší věk, tím víc se musí o své svaly člověk starat. Protože svalová hmota povoluje úplně všude.
Hana Kynychová, moderátorka, cvičitelka aerobiku a instruktorka fitness

Musíme tedy opravdu dbát na to, abychom měli pružné kyčelní klouby a hýžďové svaly, musíme dbát na to, abychom měli protažené achilovky a také zpevněné pánevní dno. A to nám pouhá chůze úplně nezajistí. Ale říkám, když nic, tak alespoň chůze. Protože ta zvyšuje kapacitu plic a dobrou náladu. Doplňuje ovšem, jak stárneme, tak bychom měli maličko posilovat.

Co je podle vás základem zdravého životního stylu? Co hubnutí do plavek nebo přerušované půsty?

Čtěte také

Nic nemůžeme brát tak, že to pasuje úplně na všechny osoby. To neexistuje. Když udělá odborník jídelníček a dá ho dvěma dámám, tak jedné to může sednout a druhá z toho bude nešťastná. Každý je individuál a musí trochu vnímat sám sebe.

Myslím si, že půst je vhodný v době, kdy nemám úplně maximální energetický výdej, který potřebuji pokrýt zvýšeným příjmem potravy. Je to vhodné třeba při sedavém způsobu zaměstnání. Tam takový výdej energie není a díky půstové době vytrávíte úplně všechno a můžete se třeba z části věnovat keto dietě. Ale i ta je specifická a má svoje zásady.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s moderátorkou, cvičitelkou aerobiku a instruktorkou fitness Hanou Kynychovou, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související