Hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal Štěpán z ČSSD. Koalici tvoří pět stran

14. listopad 2016

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal Jiří Štěpán z ČSSD. Zastupitelé ho zvolili na pondělním ustavujícím zasedání. Proděkan Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové tak v čele kraje nahradí sociálního demokrata Lubomíra France. Koalici po krajských volbách utvořilo pět stran.

Královéhradecký kraj povede ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Koalice má v 45členném zastupitelstvu celkem 24 mandátů. Vítězné hnutí ANO nakonec skončilo společně se třemi dalšími subjekty v opozici, přestože v kraji s výrazným náskokem zvítězilo a v zastupitelstvu získalo 13 křesel. Druhá ČSSD má 6 mandátů.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a Královéhradecký kraj byl první, kde se nová koalice začala po volbách rýsovat.

Hejtman Jiří Štěpán před časem ujistil, že spolupráce bude možná i přesto, že v krajské vládě usednou pravicové i levicové strany.

„Vedle určitých programových shod najdeme i určité rozpory. Na druhou stranu všechna uskupení mají program a jsou to zavedené politické subjekty. Máme jeden společný zájem, a tím je Královéhradecký kraj,“ uvedl Štěpán.

Hnutí ANO již dříve označilo koalici za podvod na voliče.

Zastupitelstvo a rada - vedení Královéhradeckého kraje
autoři: ČRo , ako
Spustit audio