Henry James: Co všechno věděla Maisie. Příběh viktoriánské dívky žijící ve střídavé péči rozvedených rodičů

28. duben 2024

Po rozvodu rodičů soud rozhodne, že malá Maisie bude žít ve střídavé péči. Stane se tak prostředkem v přetrvávajícím boji svých rodičů. Dění nám zprostředkovává dětským pohledem, který je směsicí naivity a ostře hodnotících soudů. Postupně se pro rodiče stává přítěží.

Dramatizace: Anna Smetanová
Osoby a obsazení: Maisie (Renata Becerrová), Ida (Jorga Kotrbová), Beal (Alois Švehlík), Overmorová (Taťjana Medvecká), Baron Claude (Pavel Soukup), Wixová (Dana Syslová), Kapitán (Pavel Pípal), Hraběnka Cuddonová (Marie Marešová) a průvodčí (Ladislav Kazda)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Hana Skoumalová
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Jan Berger
Natočeno: v roce 1994

Oba rodiče si najdou nové partnery a jejich vztahy vstupují do nových, stále překvapivějších kombinací. Maisie nachází víc pochopení u svých nevlastních rodičů, staré guvernantky a dalšího služebnictva. Ale ani ti všichni s ní nehrají vždy čistou hru a Maisie poznává, že se o sebe bude muset postarat sama a z objektu hry se stává aktivním hráčem.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související