Herečkou jsem se stala omylem. Po letech mě ale moje profese už docela baví. Veronika Stropnická u Haliny Pawlowské

Vyrostla ve světě vážné hudby. Ona sama ale hudební cestou nešla. „Strašně mě bavilo vozit svoji ostravskou babičku na invalidním vozíku. Asi proto jsem chtěla studovat medicínu,“ směje se herečka.

Nakonec ale studovala psychologii. Kvůli přemíře politických předmětů ale studium brzy vzdala. „Dotoulala jsem se na DAMU, kde jsem nejdříve chtěla studovat tanec. To se mi ale nepodařilo, a tak jsem se omylem stala herečkou,“ vzpomíná na začátky své profese.

Láska k biblické zemi

Veronika Stropnická nerada cestuje. Navzdory tomu natočila v Izraeli cestopis, ke kterému vytvořila scénář a který sama režírovala. „Izrael mě nadchl. Měla jsem pocit, že musím poslat nějakou zprávu do Čech o tom, jak je Izrael krásný a bezpečný. A tak jsem rok po zemi cestovala a připravovala cestopis.“

Nakonec došlo i k tomu, že cestopis sama moderovala. „Původně jsem pořad psala pro Pavla Kříže. Myslela jsem si, že moje role bude spočívat jen v tom, že budu hlídat, aby holubi vzlétli v pravou chvíli. Osud ale tomu chtěl jinak, a já jsem za to ráda. Můžu tak ukázat, že ani sama žena na prahu šedesátky se nemusí bát nových zážitků.“

Jaké společné hobby má její rodina? Co ji fascinuje na Izraelcích? Co si v Izraeli uvědomila o sobě samé? A v čem ji obohacuje učení studentů?

Spustit audio

Související