Historické hodiny v Týnci nad Sázavou seřizuje Vlastimil Vanžura s velkou láskou. Dělá to už 40 let

1. listopad 2023

Kdo projíždí Týncem nad Sázavou, těžko si na kopci nevšimne historické budovy hotelu Týnec a na ní velkých hodin. Ty se zpožďují, nebo zrychlují podle počasí. Aby šly správně, chodí je několikrát za týden seřizovat hodinář Vlastimil Vanžura. Jak sám říká, dělá to s láskou už 40 let. Jeho příběh přináší redaktorka Věra Hájková.

Hodinář Vlastimil Vanžura z Týnce nad Sázavou seřizuje historické hodiny

Je před osmou hodinou ráno. Hotel v Týnci ještě spí, ale Vlastimil Vanžura už míří nahoru k věžním hodinám. Chodí sem pravidelně, několikrát týdně.

„Je to podle počasí, když se to trošičku začne zpožďovat nebo zrychlovat, tak k tomu musím dojít. Je tam spousta rušivých vlivů a ty působí na mechanický strojek,“ vysvětluje hodinář, který tentokrát posunuje strojek o minutu zpátky. Musí chvíli počkat, až si stroj sedne, potom jdou hodiny už zase přesně. 

Hodinář Vlastimil Vanžura z Týnce nad Sázavou seřizuje historické hodiny

Stroj se do hodin podle Vlastimila Vančury dával v říjnu roku 1958, kdy byl přivezen z pohraničí, více o historii hodin neví. Z jeho pohledu je to ale nádherná hodinářská práce.

„Je úplně perfektně udělaná. Taková hodinářsko kovářská práce.“

Pan Vančura chodí seřizovat hodiny na půdě týneckého hotelu už 40 let, a to i pětkrát v týdnu, takže už se dostal na skoro neuvěřitelné číslo – 10 400 seřízení.

Jak často hodiny bijí a jaký mají zvuk, můžete slyšet v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio