Historie je živá a měla by se také živě prezentovat, myslí si předseda spolku Zestínu

26. únor 2024

Spolek Zestínu už několik let pořádá pro veřejnost nejrůznější akce. Mezi jeho aktivity patří také tematicky zaměřené vycházky po Plzni a okolí.

Tetín

Spolek Zestínu vznikl v roce 2011 a původně nesl název Plzeňské Centrum Filosofie a Umění. Jeho členové pořádají historicky zaměřené přednášky, workshopy a už několik let také komentované vycházky. „Vytahujeme historické souvislosti o Plzni a dáváme je do nového kontextu. A tak nás napadlo, že ideální název pro spolek je Zestínu, protože bereme téměř zapomenuté věci ze stínu zpátky na světlo,“ uvedl předseda spolku Lukáš Houška.

Legendy

Vycházky se po Plzni a na Plzeňsku konají zdarma, nutná je ale registrace přes formulář: „Kapacita jedné vycházky je zhruba 35 lidí. Funguje to běžně tak, že zveřejníme událost na Facebooku, na našich stránkách, které se stále ještě jmenují Plzeňské Centrum Filosofie a Umění. Tam se zhruba 2 týdny před konáním vycházky objeví registrační formulář. Samozřejmě máme i webové stránky, kde jsou poté opět pro jednotlivé vycházky založené termíny a registrace probíhá stejně, také přes formulář. Vycházky se konají za každého počasí, i kdyby padaly trakaře. Jakmile se dostaví minimálně jeden člověk, po dané trase ho provedeme. Není totiž špatné počasí, jen špatné oblečení,“ řekl Houška, který pokračoval:

Kolem Radbuzy

„Historie je živá a měla by se živě také prezentovat. Snažíme se i klasické a známé věci prezentovat pokud možno vtipným způsobem a ukázat, že lidé, kteří danou historii prožili, byli úplně stejní jako my. Pokud budou obyvatelé nějakého místa o tomto místě více znát, budou se k němu lépe chovat a lépe o něm budou rozhodovat. Plzeň by si zasloužila, aby se měla ještě lépe, a když lidé budou znát její historickou podstatu, ocení i ty důležité věci, které tady jsou, a třeba je nezbourají tak, jako se to dělo ve 2. polovině 20. století. Snažíme se tedy ukázat, že město má mnoho tváří, není to jen kostel, náměstí, radnice a synagoga, ale že skoro každá čtvrť a ulice má nějakou zajímavost a je škoda, když potom tyto historické vrstvy mizí a jsou nahrazovány něčím, co je úplně vymaže.“

Jak dlouhé bývají tyto vycházky, na které z nich bude předseda spolku ještě dlouho vzpomínat a spoustu dalšího se dozvíte při poslechu celého záznamu pořadu Co vás zajímá.

Do Hradce
autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio