Hity z let 1968–1977

6. leden 2018

Největší anketa populární hudby. Rozhodněte o našem největším hitu!

HR 1968
Modlitba pro Martu
(Jindřich Brabec/Petr Rada)

I když píseň postavená na citaci Jana Amose Komenského vznikla ještě před příjezdem sovětských vojsk, stala se odrazem pražského jara 1968 i sametové revoluce 1989.

HR 1969
Lady Carneval
(Karel Svoboda/Jiří Štaidl)

Karel Gott chtěl píseň, s kterou by mohl soutěžit na významném písničkovém festivalu v brazilském Rio de Janeiru. Píseň v Riu triumfovala a vyhrála.

HR 1970
Dynamit
(Petr Janda/Zdeněk Rytíř)

Jeden z top deseti nejprodávanějších singlů. Původní, nepřevzatá melodie.

HR 1971
Yvetta
(Karel Svoboda/Zdeněk Rytíř)

Místem startu sólového vystupování Jiřího Korna byla soutěž Intertalent v roce 1971 v Gottwaldově (Zlíně). S písní Yvetta tehdy vyhrál. Na nahrávce s Jiřím Kornem zpívá Oldřich Kaiser.

HR 1972
Saxana
(Angelo Michajlov/Pavel Kopta)

Petra Černocká vstoupila do české populární hudby skromně a nenápadně. Ale po roli mladé, krásné čarodějnice už zůstala její dobře viditelnou součástí. S přirozenou dívčí image.

HR 1973
Kávu si osladím
(Ladislav Štaidl/Jiří Štaidl)

V roce 1973 textař písně Jiří Štaidl (30) tragicky zahynul při dopravní nehodě nedaleko od Prahy.

HR 1974
Holubí dům
(Jaroslav Uhlíř/Zdeněk Svěrák)

Zdeněk Svěrák píseň otextoval pod pseudonymem Emil Synek. Holubí dům je asi nejsilnější nahrávkou Schelingerovy kariéry. Přešla do repertoáru mnoha amatérských kytaristů.

HR 1975
Lásko
(Jaroslav Wykrent)

Na začátku 70. let začal se skupinou Flamingo spolupracovat i přerovský rodák, zpěvák, kytarista a talentovaný autor Jaroslav Wykrent. Jeho šlágr se líbil publiku i odborné kritice.

HR 1976
Já ti zabrnkám
(Bohuslav Ondráček/Zdeněk Borovec)

I když byl Václav Neckář doma ve skupině Bacily, kterou vedl jeho bratr Jan, tenhle hit natočil s TOČRem a dirigentem Josefem Vobrubou.

HR 1977
Duhová víla
(Karel Vágner/Pavel Žák)

Hana Zagorová se v roce 1977 poprvé a ne naposledy stala naší nejpopulárnější zpěvačkou a dostala Zlatého slavíka. I díky tomuto duetu s Petrem Rezkem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.