HLASUJTE: Zajímáte se o to, co se děje v deštných pralesích?

29. srpen 2019
Radiofórum

Amazonský prales hoří. S rozsáhlými požáry se potýká i sousední Bolívie, do které prales zasahuje.

Čtěte také

Velkou část afrických požárů mají na svědomí farmáři, aby získali zemědělskou půdu, uvedl tento týden odborník OSN pro snižování rizik katastrof. Právě OSN kritizuje brazilskou vládu, že nechala situaci zajít moc daleko.

Tamní prezident Jair Bolsonaro dlouho odmítal vznik mezinárodní aliance pro záchranu Amazonského pralesa, protože by to uvrhlo jeho zemi do postavení kolonie. Pomoc zemí G7 ve výši 20 milionů dolarů (465 milionů Kč) prý nakonec přijme. Zřejmě i bez požadované omluvy od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (za údajné urážky).

A k tomu všemu ještě data agentur Bloomberg a NASA, které varují a tvrdí, že větším počtem požárů než Brazílie jsou teď postiženy Kongo a Angola.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Jak moc se zajímáte o to, co se děje v deštných pralesích, pokud vůbec? Zaslouží si Amazonie speciální fond financovaný vyspělými zeměmi, nebo ne? Co si myslíte o pomoci zemí skupiny G7 a jaký je váš názor na postoj Brazílie? Jak přimět farmáře, aby les nevypalovali?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související