Hledá se alej roku

5. září 2018 09:00

Lidé mohou nominovat nejkrásnější stromořadí na titul Alej roku a soutěžit o ceny. V České republice je zatím přihlášených 14 alejí, ale prozatím žádná z Plzeňského kraje.

V České republice se letos znovu soutěží o nejkrásnější alej roku. O titul se uchází 14 stromořadí z 8 krajů. Soutěž už poosmé vyhlašuje ekologická nezisková organizace Arnika.

A zatímco mezi nominovanými je i jedna alej z Karlovarského kraje, z Plzeňského kraje zatím chybí. Pokud máte tip na nejkrásnější stromořadí, stačí do konce října poslat fotografii a krátký příběh nebo popis na web alejroku.cz.

O vítězné aleji bude hlasovat veřejnost během listopadu a Arnika v prosinci vyhlásí vítěze v jednotlivých krajích, odborná porota mezitím zvolí nejkrásnější fotografii. Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem a exkurze do výrobny bio čajů, autor nejkrásnější fotografie dostane fotoaparát.

Lidé mohou nominovat jakoukoliv alej, která se kromě mimořádné krásy může pochlubit třeba zajímavým příběhem. Stejně jako v minulých letech může o vítězství rozhodnout i snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Nezáleží přitom, jestli jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras.

V Karlovarském kraji soutěží alej Svatobor

V Karlovarském kraji lidé nominovali do soutěže hřbitovní alej Svatobor. Je to historická smíšená lipovo - dubová listnatá alej. Byla vysázena někdy na konci 19. století podél cesty od farního kostela Nanebevzetí Panny Marie k nově založenému hřbitovu na návrší ve vsi Svatobor v Doupovských horách.

Po nuceném vysídlení původních obyvatel po konci 2. světové války se Svatobor začlenil do Vojenského újezdu Hradiště a cesta alejí se přestala využívat. V loňském roce začaly ale přípravné práce na celkovou revitalizaci.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio