Hluboko v Arménských horách se ukrývá klášter Tatev, křesťanské duchovní centrum staré stovky let

Jih Arménie, to jsou nádherné hory v pohraničních oblastech s Íránem a Ázerbájdžánem. Právě v tomto těžko přístupném terénu si arménští křesťané před mnoha staletími zbudovali pevnostní klášter Tatev. Dostanete se do něj buď lanovkou, nebo přes Čertův či Ďáblův most. Zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín zjišťoval, jaká je ta ďábelštější cesta.

Klikatá cesta ke klášteru Tatev prudce klesá do kaňonu. V jeho nejnižším místě se nachází Ďáblův most. V hloubce asi dvaceti metrů pode mnou klokotá v kaňonu říčka. V řece teče slaná minerálka, která ve skalách vytvořila podivuhodné útvary.

Zázraky vzešlé ze slané vody

Můj průvodce, pan Araik, mě vede k samotnému korytu řeky. Horká minerálka vytéká přímo ze skal a vytváří tady jezírka, ve kterých se dá koupat. Pokud se k tomu člověk odhodlá.

Nejlepší místo je přímo pod námi, kde jsou tři přirozené bazény nad sebou jako taková malá kaskáda. Lidé se v nich koupou, ale dostat se tam není úplně jednoduché. Je tady sice systém můstků a lávek, ale až dolů nevedou. Tam se musí lézt po skále.

Horká minerálka vytéká přímo ze skal a vytváří tady jezírka, ve kterých se dá koupat

Tento unikátní přírodní útvar vyhloubila řeka Vorotan ve zdejším travertinu. Proto jsou také dole jeskyně se stalagmity a stalaktity. Minerálka je zbarvila do růžova, žluta a do zelena. V této minerálce se můžete nejen koupat, dá se také pít. Jen doufám, že to nezanechá nějaký nepříjemný následek. Pan Araik ji pije také, takže jsem trochu klidnější.

Lanovka nad kaňony i klášterem

Jak stoupáme ze soutěsky od Ďáblova mostu nahoru ke klášteru Tatev, vysoko nad námi se táhnou lana. Je to nejdelší lanovka přinejmenším v této části světa, dlouhá přes šest kilometrů. Z kabiny vidíte všechna ta nádherná údolí, soutěsky, kaňony a také jeden z nejkrásnějších arménských klášterů Tatev.

Jsme 1520 metrů nad úrovní moře. Tatevský klášter je jedním z nejvýznamnějších kulturních a duchovních center Arménie. Byl založený ve čtvrtém století. Od osmého století sloužil také jako rezidence biskupů siunykských, tedy této části Arménie.

V roce 1931 celý komplex velmi silně poškodilo zemětřesení. A až v jednadvacátém století byl velmi nákladně zrekonstruovaný. Práce trvají dodnes a podílí se na nich například americký fond USAID.

Klikatá cesta ke klášteru Tatev prudce klesá do kaňonu. V jeho nejnižším místě se nachází Ďáblův most
autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související