Hmyz je tak zajímavý, že i když mě kousne, prohlédnu si ho, říká entomolog Tropek

26. prosinec 2020

Studoval hmyz a ekosystémy v Africe, jihovýchodní Asii i Oceánii a do letoška trávil podstatnou část roku na cestách.

„Hmyz mi přijde strašně zajímavý. Vlastně mi přijde úplně neuvěřitelné, že ho někdo vnímá negativně,“ přiznává entomolog a ekolog Robert Tropek. A dodává: „Žiju si svůj sen." Příroda ho totiž fascinovala od malička a chtěl při jejím poznávání procestovat svět. Díky vědě navštívil skoro všechny kontinenty, strávil dohromady několik let v džunglích a savanách, a doufá, že jakmile to příští rok bude možné, zase se někam vypraví.

„I ty mouchy, co vás otravují, jsou strašně zajímavé, stačí se podívat na jejich složené oči. A když se zamyslíte nad jejich životním cyklem, kdy prochází larvou, kuklou, po dospělce – tak mně to přijde tak strašně fascinující, že k tomu nemohu cítit žádné negativní pocity. Když mě kousne ovád, mi přijde vždy pozoruhodné podívat se, co mě to kouslo,“ vyznává se Tropek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Biologického centra Akademie věd.

Jsou po něm pojmenováni i dva motýli, ale entomolog to jako velký úspěch nevnímá. „Není to něco, na co bych byl pyšný nejvíc, i když nemohu říct, že by mě to nepotěšilo. Je skvělé, že někomu stojíte za to, aby si vás všiml, ale že by mi to pomohlo získat nový projekt nebo že bych dostal přidáno, to ne,“ tvrdí.

Jak se zkoumá hmyz? A který má Tropek nejraději? Poslechněte si Hovory.

Spustit audio