Hodiny. Premiérová četba slavného románu Michaela Cunninghama v podání Petry Bučkové

Tři silné ženy ve třech různých dobách a zemích, tři příběhy propojené motivem květin a především románem Paní Dallowayová. Poslechněte si vltavskou Četbu na pokračování z díla amerického romanopisce a scenáristy, v němž autor mistrovským způsobem vyjádřil poctu ikoně literárního modernismu, anglické spisovatelce Virginii Woolfové. Premiéru najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Petra Bučková
Připravil: Jan Němec
Překlad: Miroslav Jindra
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 18. 9. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Na podzim roku 2019 jsme spolu během Festivalu spisovatelů snídali v jednom pražském hotelu. O den dřív americký romanopisec Michael Cunnigham absolvoval v zaplněném kině Světozor komentovanou projekci filmu Hodiny. Mluvil na ní mimo jiné o tom, že když žena opustí rodinu s malým dítětem, je to jedno z posledních tabu, které stále platí. Právě to udělá Laura Brownová, jedna ze tří hlavních hrdinek Cunninghamova zfilmovaného románu.

Čtěte také

Michael Cunnigham si u snídaně dolil kávu a připomněl, že paní Brownová má ještě jiný rozměr: jmenuje se tak i postava z klíčového eseje Virginie Woolfové, v níž anglická modernistka hovoří o své poetice. Paní Brownová je obyčejná žena v kupé vlaku, již autorka potká na cestě z Londýna do Richmondu. Co musíme udělat, jak musíme psát, abychom tuto obyčejnou ženu zachytili? A zůstane obyčejná, když se na ni jednou podíváme pořádně? Ptá se Woolfová.

Stejné otázky živí i Cunninghamův nejslavnější román Hodiny (1998, česky 2004). Ostatně Virginia Woolfová je v něm jednou ze tří hlavních postav. Tou další je zmíněná Laura Brownová, americká hospodyňka, která se po druhé světové válce provdá ze válečného veterána a začne žít na předměstí Los Angeles šťastným rodinným životem k nesnesení. A třetí do party je Clarissa Vaughanová, newyorská intelektuálka na sklonku 20. století, která se stará o svého přítele básníka nemocného AIDS.

O umírání a bezmoci třikrát jinak

Tři silné ženy ve třech různých dobách a zemích, tři příběhy propojené motivem květin a především románem Virginie Woolfové Paní Dallowayová (1925): Virginia ho v Hodinách píše, Laura se k němu utíká a Clarissa zdědila křestní jméno po jeho hlavní hrdince. Ne dost na tom: Hodiny, tak se měl román Paní Dallowayová původně jmenovat.

Sofistikovaná kompozice Hodin ve spojitosti s literární hrou by mohla svádět k představě, že jde o dílo pro literární fajnšmekry. A taky že ano – až na to, že z Hodin se současně stal nečekaný bestseller, který ve velkém četli i ti, kdo o Virginii Woolfové nikdy předtím neslyšeli. Paní Dallowayová se v Americe nikdy neprodávala tak dobře jako poté, co Cunnigham vydal Hodiny. Určitě i proto, že z filmových plakátů po celém světě v roce 2002 hleděly nejzářivější hvězdy hereckého nebe: Meryl Streepová, Julianne Moorová a Nicole Kidmanová. V naší rozhlasové adaptaci Hodin všechny jejich party zaujala skvělá Petra Bučková.

autor: Jan Němec
Spustit audio

Související