„Hodně zjistíte ze vztahu mezi klientem a terapeutem, takže jde i o to, jak se cítím já,“ říká psychoanalytička Dana Holubová

27. listopad 2019

O tom, jak se dá díky terapii naučit žít s úzkostnou poruchou pociťovanou od dětství, jste mohli poslouchat ve čtvrtém dílu podcastu Moje terapie, který zaznamenává příběh sebekritického Maxe. Jeho terapeutka Dana Holubová v doplňujícím rozhovoru vysvětluje, jak funguje psychoanalytická terapie a co může práci s klientem brzdit.

„S Maxem se už dobře známe, je mezi námi důvěra a vybudovaný terapeutický vztah, který se dá na jeho případu dobře popsat, proto mi připadal jako dobrý adept na to, abychom se podcastu zúčastnili,“ říká Dana Holubová, která kromě terapeutické a psychiatrické praxe o svém oboru přednáší vysokoškolským studentům.

Čtěte také

„Během svých sezení se jako psychoanalytický terapeut zabývám tím, čemu se dřív říkalo volné asociace. Dneska se tomu říká volně plynoucí dialog a to je vlastně snaha o to, aby klient mohl mluvit o tom, co mu zrovna běží hlavou,“ vysvětluje Dana Holubová. „Takže pokaždé začínáme otázkou ‚Co se děje ve vás?‘. Jde mi o to, co se v tu chvíli, kdy jsme spolu, klientovi honí hlavou. Nemůžeme to vzít systematicky, že bychom si řekli: probereme maminku, pak dětství a tak dále. To bychom pracovali racionálně, ale ne s těmi aktuálními emocemi. Pokud takhle chodí klient delší dobu, tak se od těch aktuálních věcí, co prožívá, dostaneme k dlouhodobým vzorcům chování nebo potížím.“

Kromě toho, jak terapie funguje, mluví Dana Holubová i o tom, co ji může komplikovat. „Například v Maxově případě to byla snaha vytvářet dobrý dojem, on nechtěl přiznat ani sám sobě, jak vážné určité momenty jsou. Namlouval si, že to přece ještě není tak hrozné. A takhle to prezentoval, takže to tak působilo i na mě,“ popisuje terapeutka, co v určitých fázích terapii brzdilo. „Podařilo se mu vytvořit dojem inteligentního, šikovného studenta, vlastně takového ideálního klienta. Až zpětně jsem kolikrát zjistila něco, co mi nebyl schopen říct nebo jsem to nepochopila.“ Kromě Maxovy potřeby sebekontroly mluví Holubová také o jeho ztížené schopnosti vybavovat si zpětně špatné pocity. Právě to se později ukázalo jako jeden z klíčových problémů.

Proč chodí terapeuti sami na terapii? A jak fungují terapeutické supervize? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.