Hokejisté Hradce Králové zahájili letní přípravu na ledě. Tři opory ale mají pozastavenou činnost

28. červenec 2023 07:37

Hlavnímu trenéru extraligového týmu Tomáši Martincovi se hlásili všichni hráči kromě Kevina Klímy, Martina Štohanzla a Graema McCormacka, kteří mají kvůli podezření z dopingu pozastavenou činnost. Královéhradecký klub tak zatím neví, zda bude moci hráče využít v nadcházející sezóně. 

O celé situaci mluvil s manažerem HC Mountfield Hradec Králové Alešem Kmoníčkem reportér Tomáš Borovec.

„Musím říct, že mi to sebralo spoustu času a způsobilo mnoho nepříjemností. Místo toho, abych si užíval léta a úspěchu, kterého jsme dosáhli, tak řeším samé nepříjemné věci. To mne tedy netěší, ale je to nová zkušenost. Sice nepříjemná, které přinesla spoustu nervů a nadělala mnoho problémů. Když to zjednoduším, tak dva měsíce řeším vlastně jen tohle," říká Aleš Kmoníček.

Čtěte také

Nešťastný moment nebo nezodpovědnost? To nebyla věc, kdy by hráč šel a vzal si záměrně nějaký doping s tím, že mu to projde. „V tomto případě šlo o to, že ti kluci si nevědomky vzali přípravek, který obsahoval zakázané látky. To samozřejmě není omluva, pouze konstatování faktů. Měli si zjistit podrobnosti o tom výrobku, který brali."

„A já pevně věřím, že ke všem těm polehčujícím okolnostem, které nyní dává dohromady advokát těch tří hráčů, soud přihlédne a konečný rozsudek bude co nejvíce přijatelný a příznivý pro hráče a samozřejmě i pro nás," vysvětluje Aleš Kmoníček.

Každopádně z toho plyne jasné poučení především pro hokejisty, protože pro lék, který může být v zámoří volně dostupný a povolený, tady platí jiná pravidla. „Je zapotřebí ještě říct, že také jiná pravidla jsou v sezóně a mimo sezónu. Tam je tento prostředek také povolený. Ale došlo k chybě, což je pro hráče velké poučení."

Čtěte také

„I když jsme vedli nějakou osvětovou činnost po dopingových aférách, které proběhly v extralize v posledních dvou sezónách, tak jsme hráčům přesně řekli, jak chceme postupovat v případě užití jakýchkoliv léků a doplňků stravy. Ale prostě nejste schopen z pozice klubu zaregistrovat všechny věci, pokud vám to ten hráč neřekne."

„Nejsme schopni ovlivnit, co hráči v době svého volna nebo po zátěži jedí. To je těžké. Jsou to věci, které my těm hráčům, ať to je kondiční trenér, doktor či fyzioterapeut neustále zdůrazňujeme."

Jak moc to ovlivnilo vaši práci během léta při skládání týmu pro nový extraligový ročník? „Čekal jsem do poslední chvíle, jak dopadne první rozhodnutí, které mělo stanovit, jestli ti hráči budou mít zakázanou sportovní činnost nebo ne. V tuto chvíli jsme bez tří hráčů, kteří nám budou stoprocentně chybět, minimálně do finálního rozhodnutí."

Čtěte také

„Já neplánuji dělat nějaké příchody hráčů do doby, než bude rozhodnuto, jestli tito hráči budou moci pokračovat ve sportovní činnosti. Teprve potom se rozhodneme, jestli ještě kádr mužstva doplníme nebo ne," říká Aleš Kmoníček.

Co říkáte na to, že se tato causa takto táhne a že konečné rozhodnutí trvá měsíce? Je to postaveno na nějaké jasné realitě, proč tomu tak je? Nebo je to proces, který by mohl být rychlejší a tím pádem i příznivější pro hráče i samotný klub?
„Pan Čížek, ředitel Antidopingového výboru ČR, vysvětloval všem manažerům, jakým způsobem to probíhá, proč to tak dlouho trvá. Proč jsme dostali výsledek dopingové zkoušky, která proběhla v dubnu, až 30. května. S tím my nic neuděláme, to je věc, která jde mimo nás."

„A co se týče dalších procedur, tak to jsou věci dané a my to bereme jako záležitosti, které nejsme schopni nijak ovlivnit. Bylo mi řečeno, že je to takto normální a že doba do finálního rozhodnutí je někde mezi 3 až 6 měsíci. A nikdo není schopen říct, jestli to bude na začátku nebo až v průběhu sezóny," dodává manažer HC Mountfield Hradec Králové Aleš Kmoníček.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související