Hokejisté z HC Klatovy motivují veřejnost k darování krve

30. leden 2024 20:01

Klatovští hokejisté propagují dárcovství krve a sami jdou příkladem. Připravili akci „Daruj krev s klubem HC Klatovy“. Potrvá do pátku 2. února a jako motivaci i poděkování mají hokejisté pro každého dárce nějaký dárek.

Udělat dobrý skutek a získat za to třeba auto na týdenní rodinnou dovolenou nebo zahradnické práce v hodnotě 10 tisíc korun. Tak přesně to čeká na některé z těch lidí, kteří se tento týden rozhodnou darovat krev v Klatovech. Až do pátku 2. února probíhá v transfuzní stanici akce „Daruj krev s klubem HC Klatovy“. Hokejisté tak chtějí zpropagovat dárcovství a ideálně k němu přilákat co nejvíc dalších lidí. A i když akce cílí hlavně na prvodárce, s prázdnou po odběru neodchází nikdo. Zájem o akci je tak velký, že nemocnice už musela pro následující dny navýšit termíny pro prvodárce na dvojnásobek.

„Prvodárci jsou pro nás hodně důležití, naši opakovaní dárci už patří především do střední a starší generace a dárcovství samozřejmě netrvá věčně. Vítáme tedy všechny, kteří rozšíří naši dárcovskou základnu,“ uvádí vedoucí lékařka transfuzní stanice Jana Zítková.

K odběru je nutné se předem objednat v rezervačním systému transfuzní stanice. Darovat krev může zdravý člověk starší osmnácti let. Svou účast by si měl ale dobře rozmyslet, jak nabádá mluvčí klatovské nemocnice Jiří Kokoška. „V případě prvodárců, kteří se chtějí zúčastnit akce s HC Klatovy, prosíme, aby všichni dobře zvážili, jestli opravdu chtějí darovat krev a hlavně zda mají čas a možnost darovat ji opakovaně. Hledáme totiž především dárce dlouhodobé.“

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy