Hokejová legenda Jaromír Jágr slaví padesátiny. Jaké byly jeho začátky a jak vzpomíná na draft?

15. únor 2022

Stále aktivní hokejista Jaromír Jágr slaví kulaté 50. narozeniny. Během své kariéry vyhrál olympijské hry, Stanleyův pohár i mistrovství světa. Je nejlepším Evropanem historie NHL.

I v současnosti stále hraje domácí nejvyšší soutěž a to přesto, že brusle nazul poprvé v roce 1975.

„Bylo to asi ve třech letech, táta mě vzal na veřejné bruslení. První dva roky se mnou jezdil, v pěti letech jsem pak začal hrát za přípravku,“ vzpomínal Jaromír Jágr před časem ve vysílání Českého rozhlasu na své první krůčky na ledě.

Jasně viditelný talent prohluboval tréninkovou pílí už od mládí. Nikdy se třeba nestalo, že by se mu na trénink nechtělo a rodiče by ho k cestě na kladenský zimní stadion museli nutit.

Jaromír Jágr (1998)

Jágr svůj talent piloval od dětských let, až jednou... „Přestože je parné léto, bude se naše poslední zpráva týkat ledního hokeje. Zahraniční agentury uvedly, že československý reprezentant, hráč Poldi Kladno, Jaromír Jágr podepsal v Pittsburghu s tamějším celkem kanadsko-americké hokejové ligy,“ zněla v létě 1990 zpráva Československého rozhlasu

Tehdy ještě nikdo nemohl tušit, jak moc úspěšná kariéra Jaromíra Jágra v zámoří čeká. 

Poslechněte si, jak nejslavnější český hokejista vzpomínal na své úplně hokejové začátky a s čím vším se musel vypořádat, když začal nastupovat ve věhlasné NHL.

autor: pka
Spustit audio