Hořčík na únavu, kolagen na klouby. Jak smysluplně užívat doplňky stravy?

4. březen 2024

Užívání doplňků stravy je mezi lidmi velmi časté. Nakupují je v lékárnách, prodejnách zdravé výživy, ale i v supermarketech.

V kurzu jsou kapsle na cholesterol, kolagen na klouby, magnézium proti únavě, vápník na pevné kosti, atd. Někteří lidé si užíváním těchto doplňků kompenzují svůj nezdravý životní styl. Na jejich účinnost jsme se v Radioporadně zeptali bioanalytičky Diany Herbsové.

Hořčík proti únavě i křečím

Podle bioanalytičky není důležité, kde si produkt koupíte, ale vždy je nutné podívat se na složení výrobku, kde je napsáno, co přesně obsahuje. Jak je to u hořčíku?

„Hořčík neboli magnézium je minerální látka, která se v lidském těle účastní více než třech set enzymových reakcí. Je skutečně potřebný. Nemohu ale říct, že je vhodný pro každého. Záleží na vaší stravě, jestli sportujete, jaká máte onemocnění, kolik vody pijete a jaké vody pijete.

Ale mohu říct, že v naší populaci je hořčíku spíše méně, navíc jsou určitá období v životě, kdy je hořčík nutný, například pro ženy v těhotenství nebo ve vypjatých obdobích v životě,“ popisuje bioanalytička.

Bioanalytička Diana Herbsová

Lidé, kteří mají nižší množství hořčíku v organismu, jsou náchylnější k potížím se spánkem. Ale funkcí hořčíku je daleko více. Může pomoct proti únavě, na křeče, při syndromu neklidných nohou, dokonce bylo zjištěno, že může pomáhat lidem s migrénou.

Nejlepší je hořčík v kapslích

Nejlepší užití hořčíku je podle Diany Herbsové v kapslích. Má ale více forem. „Nejčastější na trhu je oxid hořečnatý, ale z mnoha pohledů nemusí být ideální kvůli malé vstřebatelnosti. Ta vstřebatelnost může být kolem 4 %, to je velmi málo. Pak si vlastně kupujete drahé projímadlo, a ne produkt, který by vám doplnil hladinu hořčíku v těle,“ říká Herbsová, která by tento typ spíše nedoporučila, i když bývá na lékařský předpis.

Naopak doporučuje bisglycinát hořečnatý, tento typ hořčíku je podle ní velmi dobře vstřebatelný.

Na klouby kolagen typu 2

Firmy se předhánějí s nabídkami nejrůznějších preparátů s kolagenem. Někteří lidé si dokonce kupují želé kostky, které jsou určeny pro koně. Jak užívat kolagen, aby byl benefitem pro zdraví?

„Kolagen je protein, který je nejzastoupenější v lidském těle. Existuje několik typů kolagenů. Kolagen typu 1 je nejčastější, například ho najdeme v kostech, ve šlachách, v zubech. Kolagen typu 2 je v chrupavkách, pokud tedy hledáme produkt na podporu kloubní výživy, volila bych kolagen typu 2. Je potřeba opět hledat na obalu, o jaký typ se jedná,“ poznamenává bioanalytička, která jeho užívání doporučuje, a to ve formě práškové.

„Jsou kapslové formy, tekuté nebo ve formě gumídů. Tady bych si dala pozor, kolik je ve výrobku množství kolagenu. Do jedné kapsle nebo gumídu se toho tolik nevejde. Podle klinické studie by měla být denní dávka okolo deseti až dvanácti gramů. To by bylo kolem deseti i více tablet. V případě kolagenu bych tedy volila spíše práškovou formu.

A co říká bioanalytička na želé kostky určené pro koně? Poslechněte si v záznamu pořadu. Dozvíte se také, pro koho je nezbytné užívat vápník, a jak je to s omega tři mastnými kyselinami.

Spustit audio

Související