Horka zvyšují riziko salmonelózy, lidé by neměli jíst nepropečené maso
11. srpen 2015
Epidemiologové varují před salmonelózou. Kvůli horkému počasí se zvyšuje riziko této nemoci především při přípravě jídel z živočišných surovin.
Podle Marcely Fryšové z Krajské hygienické stanice je v těchto dnech důležité důkladné tepelné zpracování potravin. „Nejíst syrová vajíčka, syrové a málo propečené maso. Dávejte si pozor při grilování, abyste nepoložil například chleba na místo, kde bylo předtím syrové maso. Stejně tak byste neměli krájet stejným nožem syrové maso a pak chléb,“ uvedla.
Před několika dny se salmonelózou se v jižních Čechách nakazilo téměř čtyřicet lidí, kteří v restauraci ve Štěkni obědvali vepřový řízek s bramborovým salátem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V zájmu části slovenské vlády je držet obecenstvo po atentátu trochu v napětí, myslí si sociolog Želinský
-
Začíná bouřkový víkend, varují meteorologové. Platí výstraha pro jihovýchod země, v neděli pro celé území
-
Sledoval jsem každý zápas, přiznává Nečas po příletu na šampionát. Trenér už ví, kam útočníka zařadí
-
Esesáci mučili pošťáka, aby udal své přátele. ‚Mlčel jako dub,‘ prozradil dceři po jeho smrti soused