Horkovod pod zem. Chrudim chce cyklistům usnadnit cestu do Slatiňan

31. leden 2018 08:25

Další pokus o zakopání horkovodu v Chrudimi. Radnice se snaží dohodnout s elektrárnami o přeložení potrubí z nábřeží Chrudimky pod zem. První jednání začala před deseti lety, zatím se ale nic nezměnilo. Přesto už město začíná s prvními úpravami plochy kolem horkovodu, mezi které bude patřit třeba zbourání loděnice.

Důvodů, proč se chce Chrudim horkovodu zbavit, je několik. Potrubí kolem řeky na sídlišti U Stadionu nevypadá hezky. A taky zabírá místo, které by šlo podle radnice využít jinak. Třeba pro stavbu cyklostezky, jak říká chrudimský starosta Petr Řezníček z SNK-ED.

„Celé tohle území změní svoji tvář. Směrem k řece by měla být cyklostezka, která umožní bezproblémové pokračování i dál pod mostem, kde by cyklisté projeli a pokračovali dál na Slatiňany. Zmizí křovinový porost a svodidla.“

Místo trubek cyklisté. Chrudim chce pohřbít horkovod

Horkovodní potrubí v Chrudimi. Celkem ho z opatovické elektrárny vede 310 km

Místo nehezkého potrubí nová cyklostezka a parkovací místa. Chrudimská radnice se znovu snaží domluvit na zakopání části horkovodního potrubí, které do města vede z opatovické elektrárny. Jenže tenhle plán zatím pokaždé ztroskotal, naposledy před 10 lety.

Část nábřeží směrem k ulici by pak měla být vyhrazená pro parkování, na sídlišti U Stadionu je totiž s parkováním velký problém a odstavné plochy chybí.

Majitel, opatovické elektrárny, potrubí zakopávat nepotřebuje, chrudimská radnice se s ním bude muset dohodnout. Na dotaz Českého rozhlasu odpověděl mluvčí Elektráren Opatovice Martin Sýkora jasně: „V současnosti jsme na dobré cestě k tomu, aby byl horkovod v ulici Na ostrově zakopán pod zem.“

Nejdříve zmizí loděnice

Přeložka bude velmi drahá, odhad přesahuje deset milionů korun. Chrudim se ale na úpravu nábřeží už připravuje. Zastupitelé města tento týden odsouhlasili demolici loděnice, ze které se musel přestěhovat vodácký oddíl a která vlastně stojí v cestě budoucí trasy cyklostezky. V rozpočtu města jsou také vyčleněné peníze třeba na nutné přemístění plynového potrubí nebo elektrické přípojky.

Cyklostezce bude muset v Chrudimi ustoupit i stará loděnice
Spustit audio