Horšovský Týn láká na komentovanou prohlídku města

15. červen 2023 10:00, aktualizováno

V Horšovském Týně na Domažlicku pořádají prohlídky města s průvodcem. Kam se při nich podíváte a co zajímavého se dozvíte?

Znáte dobře město, ve kterém bydlíte? Nebo jen procházíte ulicemi, aniž si všimnete třeba fasády na domě, výklenku nebo zajímavého zdobení? Nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele může být velmi zajímavé a přínosné absolvovat komentovanou prohlídku nějakého města. Právě prohlídky s průvodcem od června do srpna pořádá i Horšovský Týn na Domažlicku.

Trasa vede krásným náměstím s farním kostelem svatého Petra a Pavla. Odsud se zúčastnění dostanou ke starobylé radnici a dále ke kapucínskému klášteru, největší stavební památce v majetku města. Nezapomíná se ani na starou míčovnu na východním okraji zámeckého parku, druhou nejstarší míčovnu postavenou v českých zemí a národní kulturní památku. „Do kláštera ani míčovny se běžný návštěvník nedostane,“ láká průvodce Luděk Thomayer. V zámeckém parku je pak k vidění nejstarší česká loreta. Prohlídka končí na vyhlídkové věži v nově zrekonstruovaném glorietu, odkud je nádherný výhled na panorama Českého lesa.

Prohlídka, která za běžných okolností trvá zhruba hodinu a půl, se koná každou středu od 14 hodin. V tento den může přijít kdokoliv a není třeba si předem rezervovat místo. Další termín je pak v neděli opět od 14 hodin, na tuto prohlídku se ale člověk musí objednat https://www.mkzht.cz/infocentrum/komentovane-prohlidky-mesta/. Sraz je vždy u infocentra na náměstí Republiky.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související