Houbař u Mohelnice narazil na dodávku převaděčů, běžence našel služební pes

25. říjen 2023 12:49

Policisté odhalili nedaleko Mohelnice na Šumpersku další početnou skupinu migrantů ze Sýrie. Na podezřelou dodávku je v neděli upozornil houbař, celkem 26 běženců poté v lese objevil policejní psovod se psem Umpalumpou, informoval ve středu ČTK krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Na Šumpersku je to za uplynulý týden již druhý případ. Naposledy bylo odhaleno 41 běženců ze Sýrie tísnících se v dodávce odstavené na dálnici D35 v Mohelnici.

Převaděče v posledním případě zradila technická porucha vozu. Oznámení o podezřelém vozidle zaparkovaném na odpočívadle mezi obcemi Mohelnice a Studená Loučka obdrželi policisté v neděli. Oznamovatel uvedl, že šel na houby. Přitom si všiml řidiče, který opravoval dodávku, a nedaleko ní se v lese ukrývala skupina zhruba 20 osob,“ uvedl policejní mluvčí.

Oznamovatel uvedl, že šel na houby. Přitom si všiml řidiče, který opravoval dodávku, a nedaleko ní se v lese ukrývala skupina zhruba 20 osob.
Libor Hejtman, policejní mluvčí

Na místo vyrazila hlídka, která u vozidla ztotožnila dva cizince ze západní Evropy, řidiče a spolujezdce. Muži uváděli, že převáží nábytek a mají závadu na vozidle. O žádné skupině lidí nic nevěděli. Jejich tvrzení ale policisté nevěřili a zapojili do akce psovoda se psem Umpalumpa. Ten za chvíli vypátral skupinu šestadvaceti osob. Pětadvacet mužů a jedna žena uvedli, že jsou ze Sýrie a míří do Německa. Po zastavení vozidla měli vystoupit a schovat se poblíž,“ uvedl Hejtman.

Sedmadvacetiletý řidič a jeho o rok mladší krajan byli na místě zadrženi. Kriminalisté s oběma muži zahájili trestní stíhání pro podezření z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Oběma mužům hrozí tresty odnětí svobody na dvě až osm let, stíháni jsou vazebně, dodal mluvčí.

V Olomouckém kraji se nejedná o ojedinělé případy. Kromě posledního záchytu běženců na D35 u Mohelnice narazili na utečence ze Sýrie také strážníci v srpnu v Prostějově. Migranti vypověděli, že do města přijeli osobním pětimístným vozidlem BMW. Policisté vzápětí řidiče osobního auta našli a zadrželi.

Na konci května zadrželi policisté na D35 na Olomoucku řidiče dodávky z Bulharska, který v nákladním prostoru nelegálně převážel 15 běženců ze Sýrie. Byli to muži, mezi nimi i jeden nezletilý a jeden mladistvý chlapec. Šedesátiletý řidič dodávky skončil před soudem, který mu ve zkráceném řízení uložil peněžitý trest ve výši několika desítek tisíc korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio