Hovoří Moskva, slovem i písní

29. červenec 2021

Normalizační vysílání Československého rozhlasu mělo řadu velmi pozoruhodných segmentů. Rozhodně mezi ně patří pět sérií publicistických pořadů, které vznikaly v zemích, které se podílely na okupaci naší země v roce 1968.

Pořady se jmenovaly Hovoří Berlín, který vznikal v tehdejší Německé demokratické republice, Hovoří Varšava, Hovoří Budapešť a Hovoří Sofie. Hlavní ideologický směr byl ovšem přirozeně udáván ze Sovětského svazu v cyklu nazvaném příznačně Hovoří Moskva.

V rozhlasovém archivu se bohužel dochovalo pouze několik celých pořadů a jejich délka kolísala mezi 25 až 30 minutami, a řada jednotlivých epizod z pořadů dalších. Cyklus vznikal převážně v SSSR.

Čtěte také

I poměrně malý objem dochovaných nahrávek svědčil o tom, jaký charakter tyto pořady měly. Jméno Lenin zaznívá hned ve třech epizodách.

V první básník Josef Taufer recituje – s dramatickým hudebním podkresem – své verše o tomto vůdci světového proletariátu, druhá ukázka obsahuje pseudonáboženské motivy, které se v souvislosti s prvními sovětskými vůdci objevovaly poměrně často, třetí příspěvek pak pojednává o vydávání mnohosvazkových Leninových spisů v různých jazycích. Ze všech tří příspěvků jsme vybrali alespoň klíčové pasáže.

Letní olympijské hry, které se konaly v roce 1980 v Moskvě, byly dalším tématem hned několika dochovaných příspěvků. I z nich jsme zařadili několik ukázek, včetně hudebních. Písně byly ostatně důležitou složkou cyklu Hovoří Moskva a kromě olympijského hitu jsme vybrali i zásadní úryvky z několika dalších. 

Čtěte také

Rozhovory byly v pořadech využívány ve dvou formátech – buď šlo o přeložený rozhovor ze sovětského tisku, který byl redaktorem reprodukován rovnou v českém překladu (tento přístup ilustruje vybraná ukázka z interview se sovětským šachistou Karpovem), nebo byl rozhovor natočen v ruském originále a odvysílám s českým překladem. Z takto pojatých příspěvků jsme zařadili ukázku z rozhovoru s dcerou prvního sovětského kosmonauta Jurije Gagarina.

Na závěr jsme pak vybrali ideologické extempore odpovědného tajemníka ústředního vedení Společnosti sovětsko–československého přátelství (protějšku našeho Svazu československo-sovětského přátelství) Igora Čerkasova.

Celý pořad Pavla Hlavatého si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související