Hrabalovo obydlí? Byl tam naprostý, ale organizovaný chaos, shodují se autorky projektu známé chaty v Kersku

26. březen 2024

Ikonickou chatu v Kersku na Nymbursku si spisovatel Bohumil Hrabal pořídil v polovině 60. let za své první honoráře. Před třemi roky ji odkoupil Středočeský kraj pro Polabské muzeum, které o Hrabalův odkaz pečuje. Už brzy by se v chatě měla otevřít expozice věnovaná jejímu někdejšímu slavnému majiteli. Autorkami architektonické proměny jsou dnes už bývalé studentky Ateliéru obnovy architektonického dědictví FA ČVUT v Praze Eliška Houdová a Jitka Zemanová. 

Eliška Houdová (vpravo) a Jitka Zemanová jsou autorky projektu Hrabalova muzea ve středočeském Kersku

„Hrabalovo obydlí prozrazuje i jeho lehce neuspořádaný způsob života. Hrabal byl plný různých myšlenek a i jeho dům byl plný věcí, které potřeboval mít kolem sebe, asi kvůli inspiraci,“ přibližuje Eliška Houdová.

A Jitka Zemanová doplňuje: „Ty věci měl sice vždy ,v komínku‘, ale bylo jich tam mnoho. Byl tam naprostý chaos, ale organizovaný. Věřím, že se v tom Hrabal vyznal, ale asi už nikdo jiný. I tu chatu si postavil halabala, podle toho, co kde našel a posbíral.“

Jako by před chvílí odešel

„Dělaly jsme studii a vůbec nás nenapadlo, že se může někdy realizovat. Nejtěžší bylo si v architektonickém ateliéru prosadit projekt, který bude o tom, že vlastně vůbec nic nepostavíme,“ usmívají se.

Původní zadání totiž počítalo s dostavbou kongresového sálu pro 50 osob. Takový objekt by se sice na pozemek u chaty vešel, ale genius loci místa by tím podle Elišky Houdové a Jitky Zemanové zcela zanikl.

Autorky projektu naopak chtěly pracovat s konceptem takzvaného house muzea, které návštěvníkovi co nejvíc přiblíží prostory v podobě, v jaké je jejich majitel užíval.

Návrat do 80. let

„Po mistrově smrti byla chata v rukou soukromníků, její vývoj se nezastavil. Dům prošel dalšími proměnami – včetně vestavby koupelny do prostoru garáže. Vše z této doby odstraňujeme,“ popisují autorky projektu.

Přístavby a interiér, to všechno se vrací do původního stavu, a to podle dochované obrazové dokumentace.

„Právě přístavby nám dovolily absenci jakékoli nové stavby, která by narušovala atmosféru chatařské oblasti Kersko. Proto jsme veškeré zázemí integrovaly do samotného interiéru rekreační stavby,“ popisují architektky.

Hrabalova chata v Kersku

Středočeský kraj a Polabské muzeum nechaly ve spolupráci s Muzeem cenných papírů vytvořit pamětní bankovku, která bude k dostání za symbolickou cenu přímo v obnovené Hrabalově chatě. Autorem grafického návrhu je Matěj Gábriš. 

Nová expozice v chatě Bohumila Hrabala v Kersku by se měla pro veřejnost otevřít v polovině května.

Jakými prostředky chtějí architektky návštěvníkům zprostředkovat pocit, že stojí ve stejném prostoru, kde vznikala umělcova díla? Kde a co je Hrabalova vechtrovna? Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.