Hraběcí mlsání na zámku Velké Březno nabídne dobroty, na kterých si pochutnali při korunovaci poslední český král a královna
V sobotu 19. října se už podvanácté koná na zámku Velké Březno tradiční Hraběcí mlsání. Návštěvníci tentokrát ochutnají přesně to, co se v září 1836 podávalo při korunovacích českého krále Ferdinanda V. a jeho ženy Marie Anny.
Zakladatel zámku hrabě Karel Chotek působil jako Nejvyšší purkrabí království Českého a v září roku 1836 připravoval korunovaci nového českého krále Ferdinanda V. a jeho ženy Marie Anny. Součástí oslav byly tehdy i dvě slavnostní korunovační hostiny. Jedna slavnostní hostina se uskutečnila v den korunovace krále, druhá v den korunovace královny.
Hostiny byly připraveny ve Vladislavském sále Pražského hradu a návštěvníci státního zámku Velké Březno teď můžou po 188 letech ochutnat přesně to, co se tehdy podávalo.
Podle kastelána zámku Miloše Musila jsou v archívech a odborných publikacích kartičky, které měli hosté výjimečných hostin položené vedle svého talíře. Na kartičkách byly vypsány všechny chody, které se měly podávat.
V historických kuchařkách pak museli organizátoři vyhledat příslušné recepty, nakoupit suroviny a uvařit z nich zmíněné dobroty. V každé místnosti zámku budou návštěvníci ochutnávat degustační porci jednoho z jídel, např. uzeného úhoře v aspiku, pečeni z bažanta, fagoš s omáčkou nebo vanilkový krém s trubičkami.
První prohlídka začíná v 10 hodin, další prohlídky pokračují každou půlhodinu až do 16 hodin.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
USA uvalí cla ve výši 25 procent na dovoz všech aut vyrobených mimo Spojené státy, řekl Trump
-
‚Počasí příznivé, máme zelenou.‘ The Atlantic zveřejnil celou konverzaci, která unikla Bílému domu
-
Plaga: Inkluze zrušit nejde, její myšlenka je naprosto v pořádku, ale české pojetí není šťastné
-
‚Emotivní setkání.‘ Zranění a příbuzní obětí střelby na filozofické fakultě se potkali s policisty ze zásahu