Hrací automaty v kraji mizí. Zákon jejich provoz zkomplikoval

Z jižní Moravy mizí automaty na hazardní hry. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí. Ještě v loňském roce jich bylo 5600, s koncem roku vypršela licence k provozu třetině z nich.

Se začátkem roku skončilo přechodné období zákona o hazardních hrách. Od nového roku tak platí pro provoz automatů nové podmínky.

Není možné na nich hrát bez předchozí registrace. Při zřizování hráčského konta musí provozovatel ověřit totožnost a věk hráčů. Novinkou je i to, že automaty musí hráčům zobrazovat, jaký čas u zařízení strávili, celkový přehled čistých proher, případně limity sázek nebo výher, které si hráč nastavil.

Po dvou hodinách je navíc nově pro hráče povinná čtvrthodinová přestávka. Pokud by nové podmínky herny nedodržely, hrozí jim pokuta až 3 miliony korun. Řada automatů podle ministerstva financí skončila na žádost samotných provozovatelů, protože těch podmínek bylo jednoduše moc.

Zda automaty zmizí docela, ale záleží na konkrétních radnicích. Nově totiž nestačí provoz automatu nechat schválit pouze ministerstvem financí. Je potřeba i souhlas obce, na jejímž území má být.

Nový zákon tak vychází vstříc těm samosprávám, které chtějí hazard na svém území regulovat. K tomu řada radnic přistoupila v uplynulých letech pomocí vyhlášek.

Například v Brně platí protihazardní vyhláška déle než dva roky. Za tu dobu z ulic města zmizelo 180 heren a více než 1400 automatů. Ta poslední vydaná povolení pro provoz automatů podle staré legislativy by měla končit nejpozději v příštím roce.  Konkrétně v Brně nejpozději 21. prosince 2019.

V celé republice je zatím osm tisíc povolení

Automaty musí splnit všechny předpoklady k provozu a jejich provozovatelé musí požádat o registraci podle nového zákona. V celé republice zatím ministerstvo schválilo asi 8000 povolení pro provoz hazardní hry nebo automatu, ale podle mluvčího Filipa Běhala jich v příštích měsících přibude.

Na jižní Moravě už mají toto nové povolení ke hře a provozu automatů herny třeba v Hodoníně, Bzenci, Hevlíně a také v Chvalovicích. Obec na česko-rakouském pomezí je známá tím, že ročně z daně z provozu loterií ve svém katastru utrží i 70 milionů korun a to by se v následujících letech nemělo měnit. Tamní provozovatelé kasin mají povolenky až do roku 2021.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související