Hradec Králové loni proinvestoval rekordních 926 milionů, nejvíc do výstavby fotbalového stadionu

13. duben 2023 07:47

Hradec Králové loni investoval přes 900 milionů korun, to je skoro dvakrát tolik než v roce 2021. Vyplývá to ze závěrečného účtu města. I po celkovém finančním vypořádání loňského roku má město k dispozici 359 milionů korun. 

Čtěte také

„Lávka u obchodní banky v lokalitě Aldis, křižovatka Fortna, ulice Hlavní na Novém Hradci Králové,“ vyjmenovává náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS některé velké investice Hradce Králové v minulém roce.

Tou zdaleka největší ale byl fotbalový stadion, na který putovalo 318 milionů korun. I přesto městu v kase zbyly další volné prostředky - konkrétně 359 milionů korun. O jejich využití rozhodnou zastupitelé, městská rada doporučila dát 159 milionů korun do rezervy letošního rozpočtu a zbylých 200 milionů korun převést na financování investic v příštích letech.

„Jsou to záležitosti investičního charakteru, které nejsou v tomto roce ještě připraveny. To je ten hlavní důvod, proč 200 milionů přesouváme do příštího roku. A mohou se týkat jak rekonstrukce velkého náměstí, křižovatky Mileta, Benešovy třídy a dalších takových bolavých míst investičního charakteru ve městě, doplňuje Miroslav Hloušek.

Čtěte také

Rada města na svém zasedání také schválila omezení používání zábavní pyrotechniky na území města. Na konci dubna by ji měli projednat zastupitelé, v případě schválení by mohla začít platit od konce května.

Omezení se má vztahovat na silnější kategorie F3 a F4, popisuje primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK. „Dosud jsme neměli v rámci města žádnou regulaci, čímž jsme byli trochu výjimeční. Proto chceme, aby pyrotechnika kategorií F3 a F4 tedy nemohly být dále odpalována, s výjimkou dvou dní v roce, což je 31. prosinec a 1. leden.

Povolené budou v Hradci Králové nadále ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti nebo povolení.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související