Hradec Králové plánuje úpravy zeleně v okolí Benešovy třídy. Nové stromy nabídnou víc stínu

23. březen 2020 11:24

Dlouho očekávaná oprava třídy Edvarda Beneše v Hradci Králové je sice stále v nedohlednu, ale lidé bydlící na chátrajícím bulváru by se mohli brzy dočkat alespoň revitalizace okolní zeleně. Magistrát vytipoval tři území ve východní části Benešovky, kde chce zajistit více stínu v horkých letních měsících, snížit prašnost a celkově zlepšit stav vegetace. 

Čtěte také

Hlavním záměrem města Hradce Králové je ve vybraných lokalitách upravit a doplnit zeleň, navrhnout nové cesty, opravit prostranství s dětskými hřišti a přidat nové lavičky či odpočívadla.

Vedení magistrátu chce při plánovaných úpravách využít i připomínky od samotných obyvatel Moravského předměstí.

„My teď připravujeme projekty, ale nechceme to vymýšlet bez místních obyvatel. Takže jsme udělali takovou anketu, aby i lidé aktivně navrhli, co by chtěli v tom prostoru zlepšit," říká náměstek primátora Martin Hanousek zvolený za Změnu pro Hradec a Zelené, který je zodpovědný za životní prostředí.

Hradec Králové musel kvůli havarijnímu stavu uzavřít čtyři schodiště na Benešově třídě (ilustrační foto)

Podmínky k bydlení na třídě Edvarda Beneše jsou rok od roku horší a tak Komise místní samosprávy tento krok magistrátu ocenila.

„Jde nám o to, aby se i zezadu Benešovy třídy udělala údržba zeleně. Aby těch funkčních zelených ploch bylo co nejvíc. Protože letní období je velmi horké a stín zeleně je příjemný. Aby se maminky s dětmi nebo starší senioři mohli posadit někam do chládku," říká předseda KMS Moravské předměstí sever Bedřich Kabilka.

Čtěte také

Úprava zeleně ve východní části hradeckého bulváru je jakýmsi pilotním projektem města. Pokud se plánované změny osvědčí, dočkají se nových stromů a laviček další královéhradecká sídliště.

„Máme zatím vytipováno asi šest lokalit po městě, kde bychom chtěli zlepšit onen veřejný prostor a doplnit zeleň. Ještě také s odborem rozvoje přemýšlím, že bychom si vybrali ještě jednu lokalitu. A tu bychom vyloženě chtěli, aby navrhli místní občané nebo aby tam role občanů byla velmi výrazná," doplňuje Martin Hanousek.

Úpravy veřejných prostranství v okolí třídy Edvarda Beneše by měly stát zhruba 12 milionů korun a polovinu by měla pokrýt dotace.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související