Hravé Panelstory v broumovském klášteře. Panelák jako symbol (de)formující prostředí i stav mysli

8. únor 2023

Pokud hledáte pro děti program třeba na jarní prázdniny, tak v Broumovském klášteře mohou zažít mnohá dobrodružství celé rodiny. Do Dětské galerie Lapidárium vás pozve kurátorka edukačních programů Pavla Semeráková.

Dětská galerie Lapidárium, to je místo v broumovském klášteře, které prostě patří dětem. Galerie prostřednictvím doprovodných programů zprostředkovává živá témata, techniky i výtvarná média. Ojedinělý je koncept zajímavých autorských výstav pro děti, jejichž kurátorem je historik umění, výtvarný kritik a publicista Radek Wohlmuth.

Čtěte také

Teď, po dobu jarních prázdnin, je v Broumově k zažití interaktivní projekt Panelstory. V hlavní roli sídliště!

Výstava Jakuba Tomáše je zaměřena na prožívání současnosti skrze specifickou bytovou zkušenost posledních desetiletí, kterou představuje sídliště a jeho hlavní komponent panelový dům. Panelák je pro něj symbol, který dodnes utváří nejen ráz české krajiny, ale také kolektivní vědomí. De/formuje stejně tak prostředí, jako stav mysli.

Součástí jsou zajímavé doprovodné programy

Výstava je u nás přístupná do 25. března a přijede na ni i autor Jakub Tomáš, který bude mít workshop pro děti. Takže, kdo chce malovat s umělcem, bude mít příležitost. Výstava není pouze obrazová, instalace je doslova paneláková, dá se prolézat, je trošku jako bytové jádro, ale zároveň i bludiště.

Jsou tam prostorové koláže, podle kterých Jakub Tomáš maluje své obrazy. A to děti moc baví. A ráda bych ještě pozvala koncem února na workshop, který se jmenuje U babičky v paneláku. Tam si budou děti vyrábět 3D koláže inspirované právě výstavou Panelstory.

Dětská galerie Lapidárium v Broumově je ojedinělým konceptem zajímavých autorských výstav pro děti a mládež. Jde o experimentální galerijní projekt primárně zaměřený na dětského diváka. Jeho náplní je pravidelná příprava kurátorsky vedených výstav respektovaných autorů mladé a střední generace, které by měly děti a jejich rodiče vstřícnou formou uvádět do světa současného umění.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související